Her er regjeringens strømkrise-plan: Ingen nye tiltak før oktober

Støre-regjeringen har levert sin tidsplan for strømkrise-tiltak til Stortinget. Men endringene vil først komme etter «stortingsferien».

Publisert:

Forrige mandag fikk regjeringen én uke til å lage en tidsplan for sine strømkrise-tiltak. Det skjedde etter at opposisjonen truet med å kalle inn Stortinget til et hastemøte for å håndtere strømkrisen – hvis ikke regjeringen selv tar grep.

Stortinget har møtefri frem til første ukedag i oktober, men de galopperende strømprisene har gjort at flere partier har krevd at ferien avbrytes.

Regjeringen har nå levert tidsplanen.

Fra Fremskrittspartiet til Rødt på Stortinget, internt i regjeringspartiene, i næringslivet og blant vanlige folk er frustrasjonen stor – og kravene om nye tiltak krystallklare.

Strømprisene er stadig stigende: Mandag er det ventet tidenes høyeste strømpris i sommerhalvåret både på Øst- og Vestlandet.

I HARDT VÆR: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må håndtere skyhøye strømpriser.

– Rask behandling

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er fornøyd med tidsplanen han har levert.

– Det vi har lagt opp til nå er rask behandling av viktige saker for å trygge folk, næringsliv og forsyningssikkerhet, sier han til VG.

Regjeringen jobber «intenst» sammen med partene i arbeidslivet for å lage en god ordning for næringslivet, forteller energiministeren.

– Vi kan fremme en egen sak til Stortinget, senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2023. Det er viktig med dialog med partene i arbeidslivet, og at vi får en treffsikker ordning vi er trygge på. Stortinget bør være opptatt av det, sier Aasland.

– God tid før snøsmeltingen

Regjeringen jobber også med å få på plass en ordning for å sikre forsyningssikkerheten i løpet av høsten, og andre tiltak som energieffektivisering. Strømstøtten til private skal økes fra september.

Den nye styringsmekanismen for å sikre kraftforsyningen skal være på plass i høst.

– Det er viktig at ordningen som kan settes i verk i god tid før snøsmeltingen neste år. Jeg håper den skal være operativ gjennom vinteren, men det er viktig at vi treffer riktig, sier Aasland.

Rammene er klare, men det gjenstår fortsatt arbeid.

– Men hva betyr «høsten» her?

– Det er at i løpet av oktober eller tidlig november må vi ha denne rammen. Men om vi bruker november og desember også er ikke viktig. Det som er viktig er at den er på plass til vårsmeltingen så vi unngår å komme i samme situasjon neste år.

Les mer ved å klikke på boksen under.

SV: Vil ha hastemøte

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke fornøyd.

– Det er helt nødvendig med mer grunnleggende endringer for å ta politisk kontroll over krafta og derfor ønsker SV et møte i stortinget så raskt som mulig der dette er tema, sier hun til VG.

Partiene på Stortinget etterlyser blant annet strømstøtte til næringslivet.

– Når det gjelder strømstøtte til bedrifter er det ikke aktuelt for SV å støtte en lettvint løsning med direkte støtte til bedriftene som Høyre foreslår. Da risikerer vi store overføringer til kapitaleiere. Jeg håper regjeringa heller prioriterer bedre løsninger for fastpris og målrettede tiltak som søknadsbaserte låneordninger. Også for bedrifter er energieffektivisering nødvendig, sier Bergstø.

Men hun roser regjeringen for å ha lyttet til SV:

– Regjeringa har kommet SV i møte når det gjelder signal om bedre strømstøtte til husholdningene, regulering av krafteksport og lovnader om mer til energiøkonomiske tiltak. Dette er et greit utgangspunkt for forhandlinger der SV vil bedre tiltakene, sier hun.

Rødt: – Bare prat

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er lite imponert over planen.

– Dette er fullstendig kraftløst fra regjeringen. De har gitt inntrykk av å ta kontroll over eksporten, men nå sier Terje Aasland at de skal «bruke noe tid». Det er ikke å gå fra ord til handling, men fra ord til flere ord.

Han sier rødt umiddelbart vil innføre statlig kontroll over krafteksporten, og viser til at de foreslo å holde igjen ved lav fyllingsgrad i fjor.

– Stortinget må snarest tre sammen og behandle forslagene fra Rødt, regjeringen og andre partier. Stortinget kan ikke fortsette møteferien når vi har en strømpriskrise som rammer hele samfunnet, både folk og næringsliv. I sommer har ikke regjeringa levert på tiltakssiden, fortsatt er det bare prat.

Han krever også at Stortinget må få ta stilling til makspris på strøm, og til et system som skiller mellom nødvendig forbruk og luksusforbruk.

Saken oppdateres!

Publisert: