Reklamerer med forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp: Forbrukerombudet slår ned på utlånsselskap

Flere nettsider markedsførte nylig opptak av forbrukslån som en smart måte å komme seg inn på boligmarkedet på. Det ville ikke Forbrukerombudet ha noe av.

  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

– Forbrukslån er dyre lån, og kan potensielt stille boligkjøperen i en meget vanskelig økonomisk situasjon, sier forbrukerombud Gry Nergård.

I en tid hvor veksten i forbrukslån hos nordmenn er svært høy (se faktaboks) mener Forbrukerombudet det er viktig å komme til livs markedsføring hvor dyre, kortsiktige forbrukslån selges inn som boligfinansiering.

Forbrukerombudet mener at dersom du velger å ta opp forbrukslån for å komme deg inn på boligmarkedet, er det lite sannsynlig at banken din er villig til å gi deg et boliglån.

– Banken skal gjennomføre en forsvarlig kredittvurdering før de tilbyr boliglån. Når nettsteder markedsfører forbrukslån som en god løsning for å kunne presentere egenkapital ved boligkjøp, legges det opp til at man skal lyve til banken, mener Nergård.

– Hadde du fortalt at egenkapitalen din kom fra et forbrukslån, ville nok de aller fleste banker ha avslått søknaden.

De gjeldende nettsidene har nå fjernet markedsføringen sin, etter henvendelse fra Forbrukerombudet.

Har du holdt skjult for banken at du finansierte egenkapitalen ved opptak av boliglån? Kontakt oss på tips@e24.no!

(Saken fortsetter under bildet.)

ØKER KRAFTIG: Den oransje grafen viser tolvmånedersveksten i forbrukslån i 22 utvalgte foretak som Finanstilsynet har undersøkt. En betydelig del av veksten har kommet i andre nordiske land – justert for dette var veksten 10,7 prosent siste 12 måneder. Den lyseblå linjen nederst er bankenes tap i prosent av brutto utlån.

Forbrukslån til egenkapital

At nordmenn tar opp forbrukslån for å få nok egenkapital til å få boliglån av banken er ikke noe nytt.

– Jeg tror ikke det er utbredt, men vi ser at det skjer, uttalte OBOS-sjef Martin Mæland til VG for ett år siden.

OSLO 20160126. Forbrukerombud Gry Nergård Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jakten på tilstrekkelig egenkapital fører til at noen må skaffe seg kjempedyr toppfinansiering.

Etter der E24 erfarer finnes det imidlertid ingen komplett oversikt over hvor mye forbruksgjeld som er tatt opp for å finansiere egenkapital for å få boliglån.

– Ikke intensjon å legge opp til uriktig info

Blant nettsidene som hadde markedsføring av forbrukslån som finansiering til egenkapital for boligkjøp var laneportalen.no, dinero.no og anbefalteforbrukslan.no.

– Forbrukerombudet gjorde oss bevisst på at forbrukslån til egenkapital er et usannsynlig alternativ med mindre kunden oppgir feil informasjon til banken. Vår intensjon har aldri vært å legge opp til å oppgi uriktig informasjon til banken, men har forståelse for at artikkelen kunne tolkes feil, sier Anders Fagereng, innehaver av dinero.no til E24.

Han sier de har tillit til Forbrukerombudet, og derfor valgte å imøtekomme kritikken deres ved å fjerne artikkelen.

– Hvorvidt forbrukslån benyttes til egenkapital ved boliglån har vi ingen forutsetning for å svare på. Våre brukere benytter våre tjenester til å sammenligne låneprodukter, og vi henter ikke inn noen informasjon om formålet, dette er det bankene som eventuelt gjør, sier han.

Begge vil ha gjeldsregister

Forbrukerombudet mener at det er viktig å få på plass ordninger som gjør det mulig for bankene å gjennomføre en enda mer utfyllende kredittvurderinger.

– Vi vil ha et gjeldsregister som vil gjøre det mulig for bankene å spore at en forbruker for eksempel har tatt opp forbrukslån for å dekke egenkapitalen sin. Det vil være til det beste for banken, men også for forbrukerne, som vil hindres i å ende opp med dyre lån de ikke kan betjene, fortelle Nergård i Forbrukerombudet.

Hun får støtte av Fagereng i dinero.no.

– Jeg mener et gjeldsregister som tar for seg både sikret og usikret gjeld vil være svært positivt for samfunnet, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Forbrukerombudet
  3. Bolig
  4. Eiendom Norge

Flere artikler

  1. – En uting at egenkapitalen finansieres med forbrukslån

  2. Banker tjener milliarder på forbrukslån

  3. Finans Norge vil ha oversikt over forbruksgjeld

  4. Analysesjef med varsku-anslag om boligkjøp med forbrukslån

  5. – Må reguleres før «the shit hits the fan»