Fredriksen-selskap på skatteflukt til Bermuda skylder på Jensens skatteendring

I april signerte finansminister Siv Jensen en forskriftendring som nå er blant årsakene til at John Fredriksen flagger ut Sevan Drilling til Bermuda.

SETTER SEIL: John Fredriksen, her sammen med hans to døtre Kathrine (t.v.) og Cecilie, flytter Sevan Drilling til Bermuda etter at Siv Jensen gjorde det mindre lukrativt å låne penger av nærstående selskap.

Fredrik Solstad
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

- Den sittende regjering gjør jo ingenting for å hindre at næringslivet forsvinner ut av Norge, sa finansminister Siv Jensen til dn.no i 2006 i debatten som oppstod da det ble kjent at John Fredriksen hadde byttet inn sitt norske pass med et kypriotisk.

Nå bruker et selskap kontrollert av den samme Fredriksen, en av Siv Jensens beslutninger som finansminister som delbegrunnelse for å flytte et offshoreselskap fra Norge til Bermuda.

Onsdag morgen varslet det Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Sevan Drilling at de i løpet av tredje kvartal pakker sammen sakene sine i Norge og flytter til skatteparadiset Bermuda.

Nyheten kom frem i styrets beretning for andre kvartal, og må godkjennes under den ekstraordinære generalforsamlingen selskapet vil kalle inn til i løpet av tredje kvartal.

Styret begrunner utflaggingen med tre punkter.

En av de tre grunnene som styret forklarer utflaggingen med, er at nylige besluttede endringer i skatteloven vil vesentlig redusere skattefradraget for selskapets renteutgifter til morselskapet Seadrill, samt gjeld moderskipet har garantert for.

Jensen godkjente skatteforskrift

- Våre lån er garantert av Seadrill. I tillegg har vi lånt penger av Seadrill. Dette får vi nå ikke fullt fradrag for, sier styreleder i Sevan Drilling, Erling Lind om den nye skatteforskriften.

Det Lind sikter til er en forskriftsendring som finansminister Jensen vedtok 24. april i år.

Forskriften hadde da vært ute til høring i et knapt halvt år.

– Finansdepartementet kom til at flere av høringsinnspillene burde tas til følge. Departementet har i dag fastsatt en forskrift som innebærer videre unntak enn det som ble foreslått i høringen, sa finansministeren i pressemeldingen om saken.

Det var opprinnelig regjeringen Stoltenberg som foreslo endringen i skatteforskriften. I det opprinnelige forslaget var det lagt opp til enda strengere regler enn det Jensen besluttet i april.

Forskriften gjelder «fradrag for gjeldsrenter i interessefellesskap», og legger begrensninger på hvor mye rentefradrag et selskap kan få fra gjeld til nærstående selskap.

Sevan Drilling kontrolleres av Seadrill som igjen kontrolleres av John Fredriksen.

Skal hindre skatteflukt

Baktanken med endringen er å forhindre at det føres høye fradrag for rentekostnader i Norge, mens renteinntektene beskattes lavt hos et nærstående selskap i et land med lavere skatt.

Lind legger til at siden de har redusert sine norske ansatte for lenge siden etter at Seadrill overtok managementet, er det meget begrenset hvor mange nordmenn som vil bli berørt av utflaggingen.

- Vi kommer fortsatt til å ha en organisasjon selv, men hvor og hvordan er ikke endelig avklart, sier styrelederen til E24.

Store lån

Av kvartalsrapporten fremkommer det at Seadrill har stilt en garanti for Sevan Marines lånefasilitet på i alt 1,75 milliarder dollar hos et banksyndikat samt Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK). Per 30. juni var denne utnyttet med 1,4 milliarder dollar. Seadrill får én prosent i året for utnyttet beløp.

I tillegg har Sevan en lånefasilitet på 100 millioner dollar hos Seadrill, hvor de betaler Nibor (se faktaboks) pluss 5,5 prosentpoeng. På toppen av det hele må Sevan betale 2,2 prosent årlig i «beredskapshonorar» for den ubrukte delen av lånefasiliteten.

Seadrill har også forpliktet seg til å gi Sevan Drilling ytterligere 120 millioner dollar i lån.

Omvendt

På grunn av regjeringens budsjettkonferanse som pågår i dag og i morgen, har ikke Siv Jensen foreløpig vært tilgjengelig for en kommentar.

Hun har tidligere uttalt seg svært kritisk til den forrige regjeringens skattepolitikk, som hun hevdet gjorde ingenting for å hindre at næringslivet forsvant ut av Norge.

Sammen med sin partifelle Gjermund Hagesæter, sendte hun i 2006 et brev John Fredriksen, hvor hun lurte på hvilke skatteendringer som måtte til for han skulle flytte tilbake til Norge.

De var svært kritiske til den daværende rødgrønne regjeringen politikk overfor næringslivet.

- Det eneste den gjør er å skape trøbbel for de som prøver å skape noe, eller de sutrer over at de ikke skatter til Norge, sa Jensen til DN.no.

Les også:

Seadrill-aksjen straffes etter svakere resultaterJensen demper skatteforventningene i budsjettetGir aksjonærene 400 millioner etter rekordresultat

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fredriksen flytter riggselskap fra Norge til Bermuda

  2. Sevan Drilling reddes av Seadrill

  3. Fortsatt Louisiana-trøbbel for Sevan Drilling

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk Industri: - Uklar rettstilstand

  6. – En kamp mellom David og Goliat