Meglerhus jubler over politikernes aksjekampanje

Norges største meglerhus jubler for politikernes grep for å gjøre aksjehandel til noe for folk flest. De mener likevel det må mer til enn bare gunstige skatteordninger.

FORESLÅR NYE REGLER: Politikerne foreslår at menigmann skal få de samme fordelene ved å satse på aksjer, som en investor som investerer gjennom et firma (aksjeselskap).

Vidar Ruud
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Det er summen av mange tiltak som kan gjøre dette bedre. Her finnes det ingen «quick fix», men alle tiltak som kan gjøre det mer attraktivt for privatpersoner er velkomne.

Det sier Espen Andersen, som er sjef for elektronisk handel i Norges største meglerhus, DNB Markets. Andersen er også med i styret i stiftelsen Aksje Norge.

Andersen og DNB har merket seg nyheten om at en samlet næringskomité på Stortinget har bedt regjeringen komme med konkrete tiltak for å få opp nordmenns investeringslyst i aksjemarkedet.

Selv om politikerne i vinter har kranglet om man bør selge seg ned i statlige selskaper eller ikke, så er de altså enige om at vi ikke kan sitte å se på at svensker, italienere og tyskere er flinkere å spare i aksjemarkedet enn nordmenn.

Derfor har de seks partiene i den tunge komiteen gått sammen om en tiltaksplan for å få opp andelen vanlige norske privatpersoner som eier aksjer i norske selskaper.

Kunderekord

Espen Andersen forteller at de i DNB har merket en økende interesse for aksjesparing de siste årene.

– I DNB hadde vi den største tilstrømmingen av privatkunder vi har hatt noen gang i 2014. Vi har også hatt det største antallet aktive kunder vi har sett hos oss noensinne.

(saken fortsetter under bildet.)

– VELKOMMENT: Espen Andersen, leder for elektronisk handel i DNB Markets, er glad for at politikerne nå vil ta grep for å få nordmenn til å spare mer i aksjer.

Dette er likevel ikke nok for å løfte aksjestatistikken når vi sammenligner oss med andre land.

Én metode politikerne og finansbransjen mener man kan friste flere private inn i aksjemarkedet på er en såkalt KLAS-ordning (Konti for langsiktig aksjesparing). Det innebærer at du som privatperson får de samme fordelene som en investor som investerer gjennom et aksjeselskap.

Det betyr at du kan selge og kjøpe aksjer, motta utbytte og reinvestere det gjennom en slags investeringskonto, uten å måtte skatte av det. Det er først når du tar pengene ut av kontoen (til «privat bruk») at skatten slår inn.

– Forslaget med KLAS er et forslag Aksje Norge har fremmet over tid, og det er ett av flere innspill i denne debatten.

– Er det KLAS-kontoer vi trenger, eller er det andre grep som må tas for å friste nordmenn til aksjemarkedet?

– Jeg tror hovedpoenget er at vi må nå ut til folk med budskapet om at de må ta mer ansvar for egen sparing. Det blir viktigere og viktigere å ha et bevisst forhold til hvordan man plasserer sparepengene sine. Dette gjelder også pensjon der pensjonsreformen har gjort at man må ta et større ansvar selv.

Satser på opplæring

– Er det økonomiske incentiver ved at boligsparing er så lønnsomt som gjør at vi sparer så lite i aksjemarkedet i Norge, eller fremstår aksjemarkedet bare litt mystisk for folk flest?

– Jeg tror det er en kombinasjon. Dette handler om å drive opplæring og å se på incentiver.

DNB lanserte i fjor et nytt tilbud de kaller Aksjesparing. Gjennom programmet kan man velge seg ut en håndfull aksjer som kan spare i fast hver måned. Kundene får da en lav kurtasje og kan styre investeringene sine selv. Andersen forteller at responsen har vært ok, men spøker med at tjenesten alene neppe slår ut i aksjestatistikken til Verdipapirsentralen.

– Vi har lansert tjenesten for kunder som har vist interesse for aksjer. For kunder som er nye i aksjemarkedet, mener vi det kan være en fornuftig måte å nærme seg markedet på. Det er både fordi det er en kostnadseffektiv og enkel måte å spare i aksjer.

– Må finansbransjen gjøre det enklere og mindre fremmed for folk flest for å få dem til å investere?

– Det prøver vi å gjøre hver dag. I DNB har vi stor tro på å lære opp kundene bedre. Vi kjører mange kurs og har også flere webinarer (nett-seminarer, journ.anm.) enn før. I tillegg har vi daglige morgensendinger sånn at man enkelt kan bli oppdatert på hva som skjer i markedet. Ofte vinkler vi disse mot privatpersoner, slik at det er enkelt å forstå.

(saken fortsetter under bildet.)

SAMLET: Næringskomiteen på Stortinget har gått sammen om ny politikk som skal få opp andelen norske investorer. Fra venstre: Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen, Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg, Venstres nestleder Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Sunniva Ihle Steinstad

– Størst effekt for mindre bedrifter

– Hvor viktige er det for resultatene deres å få flere private til å investere i aksjer?

– Aksjehandel har jo blitt en lavmargin-business, men vi ser på det som viktig å ha et bredt kundegrunnlag i DNB Markets, sier Andersen med referanse til at det over flere år har blitt tynnere og tynnere marginer i aksjehandelen for meglerhusene.

Han legger til at det store tilbudet av forskjellige markedsplasser (børser) og stadig mer automatisert handel, også har gjort det vanskeligere å tjene noe særlig på tradisjonell daytrading.

– Hvor stor effekt vil det ha for selskapene på Oslo Børs hvis det kommer inn mer private penger som et supplement til de mer profesjonelle investorene som allerede er der?

– Jeg vil kalle det varierende. Skal Norsk Hydro hente kapital vil det ikke nødvendigvis gjøre noen forskjell, men snakker man om mindre selskaper, kan private selvfølgelig være en interessant målgruppe, sier Andersen og legger til:

– Dette er en symbiose, mellom det å ha aksjonærer som vet hva de har kjøpt, følger med og er interessert. Man bygger også kunnskap i markedet om bedriften sin ved å ha en bred aksjonærbase.

Andersen mener også at det å ha en aksjonærbase i Norge for norske selskap hjelper med å skape en forståelse for den måten man driver forretningen på.

Les også

Mæland ut mot Støre: - Ordspilleri og tåkelegging

Les også

- Vi er alle enige om at det ikke er den riktige debatten

Les også

Skal friste folk flest inn i aksjemarkedet

Publisert:

Flere artikler

  1. Skal friste folk flest inn i aksjemarkedet

  2. – Det er direkte urovekkende

  3. – Man kan jo spørre seg om hva som er poenget

  4. Annonsørinnhold

  5. Aksjesparekonto på 1-2-3

  6. Regjeringen vedtok regler for aksjesparekonto