PMI-tall bekrefter nedturen: – Det kan ikke være noe annet enn oljeeffekten

Norske industritopper har ikke sett mørkere på fremtiden siden finanskrisen. NHO-topp mener norsk industri har vært langt mer oljeavhengig enn det vi har trodd.

HAR KUTTET: National Oilwell Varco er blant industrigigantene som har varslet store nedbemanninger. Bildet er tatt på selskapets anlegg i Søgne da olje- og energiminister Tord Lien var på besøk. Til venstre er site manager Odd Olav Pettersen.
  • Marius Lorentzen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

– Tallene var skikkelig svake, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han referer til den ferske PMI-indeksen som ble offentliggjort tirsdag, der innkjøpssjefer i norske industribedrifter blir spurt om bedriftenes situasjon og synet deres på fremtiden. Indeksen er utarbeidet av Danske Bank og Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).

Indeksverdien falt fra 45,4 i juli til 43,3 i august. Fallet kommer i tillegg til et betydelig fall i indeksen for juli. Verdier under 50 poeng indikerer en negativ utvikling og nivået vi nå ser har vi ikke sett siden oktober 2009, altså i kjølvannet av finanskrisen.

Bruce i Nordea mener imidlertid at tallene ikke overrasker.

– Jeg vil si at PMI-tallene er veldig nær det svake bildet vi ser i norsk industri, så dette er ikke verre enn det vi ventet.
Indeksen er delt opp i flere komponenter, og med unntak av én faller alle sammen: Ordreinngang, produksjons, sysselsetting og lager av innkjøpte varer peker alle i negativ retning. Det eneste som har bedret seg er synet på leverandørenes leveringstid.

– Ringvirkningene er mye større enn folk trodde

Bransjepolitisk direktør i NHO-forbundet Norsk Industri, Knut Sunde, sier at han heller ikke er overrasket over de dystre tallene.

– Hovedgrunnen til at vi ser disse svake PMI-tallene er at olje- og gassindustriens omfang i norsk industri viser seg å være mye større enn mange trodde. Ringvirkningene er mye større enn det de fleste trodde, sier Sunde til E24.

Knut E. Sunde fra NHO-forbundet Norsk Industri.

Han mener vi nå ser hvor mange bransjer som egentlig har hatt «en fot innenfor» olje og gass-sfæren. Han trekker frem bedrifter innen bransjer som møbelproduksjon og støperier som eksempler.

– De har nytt godt av det voldsomme dragsuget som har vært fra oljenæringen.

Knut Sunde forteller at de nå ser at mange bedrifter klarer å ha to tanker i hodet på en gang:

– På kort sikt kommer vi ikke unna en større arbeidsledighet og et fall i aktivitetsnivået, men det pågår et intenst omstillingsarbeid, parallelt med at mange må nedbemanne, sier Sunde og peker blant annet på at oppdretts- og havbruksnæringen er en næring som vil trekke til seg mange som har vært oljeavhengige.

– Hvordan går det med industrien som ikke er oljerelatert. De tjener vel på en svak kronekurs?

– For den delen av industrien som ikke har noe med oljen å gjøre, er det litt både og, vil jeg si. Det er ikke noe bonanza internasjonalt og det er et knallhardt prispress fordi det er så mye ledig industrikapasitet i verden. Kronekursen hjelper, men det slår ikke tungt inn. For noen hjelper det mye, mens det for andre bare oppveier det kraftige prispresset, sier Sunde.

– Dette vil fortsette

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Sjefanalytikeren påpeker at PMI-tallene ofte svinger mye, også i gode tider, men at de nå ligger på nivå med det andre indikatorer viser.

Bruce sier at det er den tøffe situasjonen for oljerelatert industri som forklarer mye av utviklingen i tallene, også når det gjelder fallet i ordreinngangen, som nå måles til 42,5 poeng, ned fra 45,6 poeng i juli.

– Produksjonen i oljerelaterte næringer er kraftig ned, så dette kan ikke være noen annet enn oljeeffekten, sier Bruce.

Når det gjelder situasjonen for den delen av industrien som ikke er oljerelatert, sier Bruce at dagens tall ikke gir noen nye data som gjør det mulig å analysere forskjellene internt i industrien.

– Det de viser er at det nå går så dårlig i oljeindustrien at industriproduksjonen totalt sett faller. Det viste SSBs tall fra andre kvartal, og dette vil fortsette, sier Bruce.

I starten av august slapp Statistisk sentralbyrå (SSB) tall som viste at industriproduksjonen i Norge hadde falt med 2,1 prosent i andre kvartal, målt mot første kvartal.

– De tallene viste at det går opp og ned i litt forskjellige næringer, men i de oljeeksponerte kategoriene «maskinindustri» og «bygging av skip og oljeplattformer» er det nå fall. Når det går svakt i så store sektorer går det svakt for norsk industri uansett om eksportindustrien går greit, sier Bruce.

Dårlig nytt for arbeidsledigheten

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener PMI-statistikken for august er dårlig nytt for arbeidsledigheten.

– Tallene som kom i dag indikerer at arbeidsledigheten vil fortsette å øke og i sterkere grad enn til nå, sier Jullum til E24.

Han mener tilbakegangen hovedsakelig skyldes nedturen for oljeindustrien. Fra toppen på forsommeren i fjor har oljeprisen falt fra drøye 110 dollar fatet til rundt 50. Dette har ført til at oljeselskapene har satt i gang kraftige kostnadskutt og nedjusteringer av investeringsbudsjettene, som igjen rammer oljeserviceselskaper, rederier, verft og industribedrifter som leverer til selskapene.

– Motvinden for oljeindustrien har blitt sterkere og det er fortsatt ingen tegn til stabilisering, sier Jullum.

Debatten om arbeidsledigheten har nå blitt ett av de store temaene i valgkampen. I forrige uke kom både SSB og NAV med ferske ledighetstall. De viste at ledigheten fortsetter å stige, og at den stiger raskere enn Norges Bank og politikerne hadde ventet.

SSBs arbeidskraftsundersøkelse viste at ledigheten økte til 4,5 prosent (124.000 arbeidsledige) i juni, noe som er det høyeste på over ti år.

På fredag kom NAV-tallene for august, som viste at 84.700 mennesker har registrert seg som arbeidsledige hos dem. Det tilsvarer ifølge NAV en ledighet på 3,1 prosent.

Les også

Slik svarer Putin på russisk resesjon

Les også

Kinas myndigheter knyter igjen pengesekken: Børsene faller igjen

Les også

Solberg ber arbeidsledige om å se framover

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Norsk industriproduksjon overrasker positivt

  2. Betalt innhold

    Hva er galt med norsk PMI? 

  3. Ser bekmørkt på utsiktene for norsk industri

  4. – Norsk økonomi er over det verste

  5. Kraftig fall i industrien i juni