Økonom om budsjettsvikt på 72 milliarder:
– Nå vil vi ikke få nullrente

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett fremgår det at de regner med å ta ut 84,2 milliarder kroner fra Oljefondet.

LA FREM REVIDERT: Finansminister Siv Jensen under pressekonferansen om revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Johann D. Sundberg
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Beløpet er en kraftig økning fra anslaget i fjor høst og skyldes hovedsakelig at anslaget for statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten faller fra 204 milliarder kroner til knappe 132 milliarder kroner. Det skyldes hovedsakelig fallet i oljeprisene.

Det innebærer en budsjettsvikt på 72 milliarder kroner!

Sentralbanksjef Øystein Olsen har tidligere opplyst at de har lagt til grunn at uttaket fra Oljefondet havner på 80 milliarder kroner i år.

Uttaket fra fondet er lavere enn politikernes antagelse om at fondet skal klare fire prosent årlig avkastning over tid.

Så langt i år har imidlertid fondet sunket i verdi målt i norske kroner.

Les også

Regjeringen varsler tøffere tider for kommunene

Revidert nasjonalbudsjett forteller at den faktiske oljepengebruken øker med mer enn 40 milliarder kroner fra i fjor til i år.
Ifølge budsjettet var oljekorrigert underskudd på statsbudsjettet 185,3 milliarder i fjor og er ventet å øke til 215,9 milliarder kroner i inneværende år.
I 2014 var det tilsvarende underskuddet på 160 milliarder kroner.

Politikerne bruker som regel strukturelt oljekorrigert underskudd når de snakker om bruken av oljepenger. Det er et underskuddsbegrep som er basert på en forventning om tilnærmet normal vekst i økonomien.
I år er det derimot vesentlig lavere økonomisk vekst enn det som er antatt å være normalt for norsk økonomi.

ADVARER MOT VARIG HØY BRUK: Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets mener det er farlig å øke kostnadene mye på varig basis.

Foto: Johan Nordstrøm, E24

Svært ekspansivt

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets mener det reviderte statsbudsjettet er overraskende ekspansivt, men at denne politikken er nødvendig i Norges møte med lavere oljeprisen og vekst.

Det reviderte statsbudsjettet er det mest ekspansive siden 2009, og legger til grunn av hver åttende brukte krone skal være oljepenger.

– Vi er i en situasjon hvor veksten er lavere enn tidligere. Til nå har pengepolitikken tatt mye av ansvaret for å rette i dette, men vi er kommet til et punkt hvor pengepolitikken ikke er like effektiv.

– Da vil vi se at finanspolitikken må ta mer ansvar, og gjøre mer for å rette opp nedturen. Det ser vi tegn til i budsjettet nå, sier Aamdal til E24.

Han legger til at det ekspansive budsjettet letter presset på Norges Bank, og at det er nå er mindre grunn til å kutte styringsrenten ytterligere.

– Vi tror ikke dette er nok til at Norges Bank avlyser det planlagte rentekuttet i høst, men sjansen for at vi får nullrente er nå svært liten, og jeg tror ikke vi vil se det, sier Aamdal.

Les også

Øker satsningen på statlige IKT-prosjekter

Må være midlertidig

Aamdal advarer samtidig regjeringen mot å øke det permanente kostnadsnivået for mye i budsjettet, men heller satse på midlertidige tiltak for å sikre at fremtidig kostnadsnivå ikke blir for høyt.

– Jeg har ikke sett veldig nøye på alle tiltakene, men det virker som flere av disse er midlertidige, og det mener jeg er en god avgjørelse, sier Aamdal og legger til at oljefondetvil vokse saktere fremover og at en ikke kun kan lene seg på dette.

– På lang sikt er det ikke bærekraftig å øke pengebruken kraftig, og på et tidspunkt vil vi måtte øke skattene for å opprettholde statens inntekter.

Han legger videre til at DnB Markets mener regjeringen er litt for optimistiske når det gjelder Norges økonomiske vekst, og at deres prognoser viser flere år med lavere vekst og høy ledighet enn hva regjeringen legger til grunn for tiltakene i det reviderte statsbudsjettet.

Les også

Regjeringen varsler tøffere tider for kommunene

Les også

Bruker 900 millioner på ledighetsgrep

Les også

- Innebærer kraftig innsats i en krevende situasjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Økonomi
 3. Politikk
 4. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Økonomer om revidert nasjonalbudsjett: Fortsetter oljepengebruken med full styrke

 2. Dette er økonomenes forventninger til statsbudsjettet

 3. Mot ny rekord i oljepengebruk fra Siv Jensen

 4. – Overraskende høy oljepengebruk

 5. Regjeringen setter bremsen på: Reduserer oljepengebruken