To av tre nye oljekroner går rett til pensjonistene

Sjeføkonom savner upopulære tiltak i statsbudsjettet for å møte eldrebølgen.

FÅR KJEMPEREGNING: Finansminister Siv Jensen, eller den som måtte styre Finansdepartementet, får en utfordring når Norge ikke lenger kan bruke flere oljekroner for å betale for eldrebølgen.
Publisert:

Så langt har Norge finansiert eldrebølgen med å pøse inn flere og flere oljekroner hvert år.

Statsbudsjettet har en utgiftspost som øker kraftig nærmest helt av seg selv.

Budsjettet forteller at regjeringen regner med at utgiftene til alderspensjon vil øke med 14 milliarder kroner til 190 milliarder i 2015.

Til sammenligning pøser regjeringen inn 21 nye oljemilliarder i økonomien og to av tre kroner går til pensjonistene.

Les også

Kronekjøp kan bli Norges Banks kattepine

Ifølge arbeids- og administrasjonsdepartementet skyldes økningen både at det blir flere alderspensjonister, og at de nye pensjonistene har høyere opptjent pensjon enn tidligere.

Les også

Kunne slettet skatt for minst 335.000 flere

Denne utviklingen er ikke ny. Siden 2010 har utgiftene til alderspensjonistene økte med drøye 70 milliarder kroner, noe som omtrent samsvarer med økningen i det oljekorrigerte budsjettunderskuddet.

Vil fortsette å øke

Vi har med andre ord finansiert eldrebølgen så langt med økt bruk av oljepenger.

Men veksten i utgiftene til alderspensjon er ikke over.

«I årene framover vil utgiftene til alderspensjoner fortsette å øke kraftig, hovedsakelig som følge av at det blir flere alderspensjonister», heter det i departementets budsjettproposisjon.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Og vi kan ikke regne med å løse problemet med å pøse på med flere oljekroner hvert eneste år til evig tid.

- På et eller annet tidspunkt flater avkastningen fra Oljefondet ut, men da vil veksten i pensjonsutgiftene bare fortsette å stige, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til E24.

- Når skjer det?

- Det er jo ikke godt å si. De siste fremskrivningene tilsier at dette kommer med styrke fra 2020, med mindre vi finner mange store oljefelt innen den tid. Det er jo kanskje ikke så sannsynlig og lurt å belage seg på, sier Holvik.

Flater ut

Avkastningen fra Oljefondet vil for alvor flate ut når statens oljepengebruk blir større enn det staten tjener på oljevirksomheten. Problemet nå er at staten tjener mindre på oljevirksomheten samtidig som bruken av oljepenger øker.

VIL HA TILTAK: Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener Norge må belage seg på velferdskutt for å møte eldrebølgen.

I 2013 tjente staten 345 milliarder på oljen, mens staten brukte 117 milliarder. Neste år regner regjeringen med å tjene 304 milliarder, mens de tror oljepengebruken havner på 174 milliarder.

Hun mener i utgangspunktet det kun er tre mulige måter å betale for eldrebølgen på når vi ikke lenger kan belage oss på å øke oljepengebruken i hvert eneste statsbudsjett fremover:

1) Tappe oljefondet og få enda større problemer senere.

2) Øke skattene.

3) Kutte i pensjonene og det generelle velferdsnivået.

- Jo tidligere vi begynner, jo mindre smertefullt blir det, sier hun.

- Ser du tegn til at vi har begynt i regjeringens forslag til statsbudsjett?

- De har snudd skuta litt, men jeg savner flere upopulære tiltak, sier Holvik.

Hun mener det ikke er mye rom for å øke den alminnelige beskatningen, uten at det går ut over yrkesdeltagelsen og dermed fremtidige skatteinntekter.

Da gjenstår det i grunnen kun reduksjon i pensjonene eller i velferdsnivået generelt.

- Jeg tror det presser seg frem større innslag av egenbetaling og behovsprøving. At vi for eksempel får minstestandarder hvor den enkelte må betale selv om man ønsker høyere standard, sier Holvik.

Men uansett hvilken løsning som velges, mener hun politikerne må begynne nå.

Les også:

Kritiserer statens satsning på velferdsteknologi: - Eldreomsorgen står fast i steinalderenFremtidens arbeidsliv: Halvparten av dagens jobber kan bli erstattet av maskiner innen 20 årDe eldre kan redde Europa fra eldrebølgenEldrebølgen potensiell smarttelefon-gullgruve

Publisert:

Her kan du lese mer om