Lønnsoppgjøret

Sluttspurt i meklingen – 20.000 kan bli tatt ut i streik

Fristen for meklingen i lønnsoppgjøret i staten og kommunene nærmer seg. Hvis partene ikke blir enige, går lærere og helsearbeidere landet over ut i streik.

20.000 offentlig ansatte kan bli tatt ut i streik fra torsdag.
 • NTB-Marie De Rosa
Publisert: Publisert:

Meklingen i lønnsoppgjøret for staten og kommunene er inne i sine siste timer. Midnatt natt til torsdag er fristen partene må forholde seg til, men få blir overrasket om meklingen går på overtid.

Lærere og sykepleiere krever lønnsvekst

I forkant av meklingen hos Riksmekleren har stemningen vært amper, særlig blant lærere og sykepleiere, som i år har gått høyt på banen med krav om solid lønnsvekst. Grunnen er ikke minst at disse store gruppene føler seg grundig forbigått i fjorårets lønnsoppgjør.

Der måtte offentlig sektor godta en ramme på 1,7 prosent, i tråd med frontfaget, mens fasit for privat sektor ble 2,2 prosent.

– Dette lønnsoppgjøret må være mer enn et vanlig mellomoppgjør. Det må være starten på noe nytt som kan bidra til å løse et samfunnsproblem, sa Unios forhandlingsleder Steffen Handal da kravene ble overlevert i april.

Ender forhandlingene med brudd, kan lærere, sykepleiere og andre kommunalt ansatte bli tatt ut i streik. Unio har varslet at de vil ta ut 7.000 av sine medlemmer hvis det blir streik. Disse er fordelt på en rekke skoler, barnehager og ulike typer helseinstitusjoner over hele landet.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Kan trappe opp allerede torsdag

Fagforbundet har lagt seg på en mer forsiktig linje og vil i første omgang ta ut 4.700 ansatte hvis det ender med streik i kommuneoppgjøret, men VG skriver at det kan ligge an til en opptrapping allerede torsdag dersom meklingen ender med konflikt.

– Vi har skjermet barn og unge, helse og alle som jobber med vaksinasjonsprogrammet i kommunene. Både skole, barnehage og SFO skal jobbe som vanlig, sier leder Mette Nord i Fagforbundet i en pressemelding.

Les også

Amper stemning før meklingen i statsoppgjøret ble sparket i gang

3.500 statsansatte kan bli tatt ut i streik

For statens del kan brudd i forhandlingene føre til at 3.500 ansatte i blant annet departementet, politiet og universiteter blir tatt ut i streik.

Oslo kommune er et eget tariffområde. Her har Unio varslet at 647 medlemmer kan bli tatt ut i streik, mens Fagforbundet vil ta ut 1.200 medlemmer. Begge har varslet at de vil ta ut ansatte i skoler og barnehager.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lønnsoppgjøret
 2. Lønnsoppgjør
 3. Unio
 4. Fagforbundet
 5. Streik

Flere artikler

 1. Enighet i kommuneoppgjøret – Unio går til streik

 2. Storstreik i kommunene vil ramme store deler av landet

 3. Brudd i forhandlingene i kommuneoppgjøret - går til mekling

 4. Betalt innhold

  Derfor kan det bli streik

 5. Ingen streik i Oslo kommune – enighet i meklingen