ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Den europeiske sentralbanken kutter i innskuddsrenten til ingen nytte, mener sjeføkonom.

GJØR INNSKUDD MINDRE ATTRAKTIVE: Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi kuttet torsdag innskuddsrenten fra negative 0,2 til minus 0,3 prosent.
Publisert:

– Jeg tror ikke det hjelper. De burde ha kuttet innskuddsrenten ytterligere ned til negative 0,4 prosent, sier en Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen på telefon til E24.

Torsdag kuttet Den europeiske sentralbanken (ESB) innskuddsrente med med 10 basispunkter fra -0,20 prosent til -0,30. Styringsrenten, eller repirenten, holdes uendret på 0,05.

Andreassen er mest spent på hvordan landene i eurosonen med svak økonomi, som Hellas, vil reagere på renteendringen. Han frykter at den kan ramme økonomien negativt.

Høye forventninger

For sentralbanksjef Mario Draghi hadde dratt opp forventningene i forkant av rentemøtet. Da Draghi lanserte tiltak på pressekonferansen etter beslutningen, var det kun en forlengelse av støttekjøpene fra september 2016 til mars 2017. Mange hadde ventet at størrelsen på de månedlige kjøpene, som i dag er på 60 milliarder euro, skulle økes. Det skjedde ikke, og europeiske børser reagerte negativt på nyheten. Samtidig styrket euroen seg kraftig.

Eikas sjeføkonom mener en uendret styringsrente og et for beskjedent kutt i innskuddsrentene ikke vil skape de store endringene for eurosonen. Euroen vil styrke seg, og i sum er det negativt for de mest kriserammende landene i eurosonen.

Han viser til at Italia, Portugal og Irland har mislighold på mer enn 10 prosent av lånene. I Hellas er mer enn et av fem lån misligholdt.

Les også

Draghi forlenger seddelpressen

Ikke bra for Norge

Også for norsk økonomi er dette dårlig nytt, ifølge Jan Ludvig Andreassen:

– Svakere vekst i Europa er ikke bra for oss. Nå vil det bli enda viktigere for Norges Bank å kutte styringsrenten i desember, sier han.

Styringsrenten er allerede på rekordlave 0,75 prosent. Torsdag 17. desember er det duket for årets siste rentemøte – med nye prognoser i en fersk utgave av pengepolitisk rapport.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.
Les også

Draghi kutter renten

Tror det kommer mer

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank mener det kan tolkes positivt at støttekjøpene ikke øker.

– Pilene peker i riktig retning, og bildet ser annerledes ut nå enn bare for ett år siden. Det som skjedde i dag, tyder på at ting faktisk går bedre og at inflasjonen er på vei opp.

Beslutningen om å kutte innskuddsrenten var omtrent som ventet, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

– Isolert sett skal dette være med å svekke euroen, men jeg vil ikke overdrive effekten av dette på økonomien. Ideen er at dette skal stimulere veksten og gjøre at inflasjonen kommer noe mer opp. Om det slår til eller ikke, er høyst usikkert, sier Juel til E24.

Sjeføkonom Steinar Juel

– Så får vi se om det kommer noe mer på pressekonferansen. Jeg regner med at det vil komme noe mer, sier han.

Les også

Dette er ESB-tabben Norge må passe seg for

Tabbe i britisk næringslivsavis

Den britiske næringslivsavisen Financial Times publiserte en artikkel om at Den europeiske sentralbanken IKKE kutter i rentene bare noen få minutter før rentebeslutningen skulle offentliggjøres.
Euroen reagerte med å sprette i været, men svekket seg umiddelbart da fasit kom og det viste seg at ESB kutter i innskuddsrenten.

– Det er urovekkende, det er tydelig at det er noen som lekker som en sil, sier Andreassen med alvor i stemmen.

Og legger til:

– Det er en alvorlig feil, og det peker på at det er stor uenighet i Den europeiske sentralbanken.

Les også

Rentebom fra Financial Times skapte euro-kaos

Les også

ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Les også

Nå kommer ESBs nye tiltak

Les også

Rentebom fra Financial Times skapte euro-kaos

Publisert:
Gå til e24.no