– Draghi kan ha gitt Olsen en pustepause

Sterk euro etter torsdagens rentemøte i ESB kan gi Norges sentralbanksjef Øystein Olsen mulighet til å skyve litt på neste rentekutt.

HVA GJØR OLSEN? Mario Draghi har gjort sitt trekk. 17. desember skal Øystein Olsen gjøre sitt.

Terje Bendiksby, Michael Probst
  • Anita Bakk Henriksen
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

– Markedet er skuffet. Det er helt klart.

Sjeføkonom i Stein Bruun i SEB var ikke i tvil om at ESB-sjef Mario Draghis avgjørelse om å holde obligasjonskjøpene på 60 milliarder i måneden var langt ifra hva markedene hadde ønsket seg til jul.

– Styrkelsen i euroen og fallende børser i Europa viser at det var ikke ventet at ESB ikke skulle øke obligasjonskjøpene sine denne måneden. For Norges Bank er dette gode nyheter. De har lenge ønsket å holde kronen svak mot euroen, og nå har de fått hjelp med det, sier Bruun til E24.

Han legger til at han fortsatt tror Norges Bank i ledelse av sentralbanksjef Øystein Olsen vil kutte renten i desember, men at presset på å kutte ofte og raskt nå er lavere etter Draghis avgjørelse.

– I den grad Olsen kan være glad for noe når situasjonen er som den er, så er han det nå, sier Bruun.

Les også

Euroen styrker seg kraftig etter ESB-tiltak

Ga pusterom

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea er enig med Bruun om presset på Olsen nå er lettere. Juel tror heller ikke på rentekutt i desember.

GIR PUSTEROM: Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Håkon Mosvold Larsen

– Om Draghi og ESB har noen konsekvenser for Norge, er det at de isolert sett gir Norges Bank et liten pustepause i rentekuttene, sier han til E24.

Juel legger til at han ikke hadde troen på et rentekutt i desember i utgangspunktet, men at dette nå er forsterket seg etter dagens avgjørelse.

– Draghis avgjørelse er overraskende og har drevet euroen mye opp de siste timene, og det har reversert kronestyrkelsen vi så i forrige uke. Norges Bank har kuttet renten mye for å sikre videre lav kronekurs, men nå får de hjelp etter at euroen styrket seg kraftig på nyheten fra ESB, sier sjeføkonomen.

Les også

ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Lav krone har lenge bidratt til å dempe oljebremsens negative effekt på norsk økonomi ved å gjøre norske eksportvarer relativt billigere sammenlignet med europeiske og amerikanske varer.

– Den direkte effekten av Draghis avgjørelse på norsk økonomi er nok ikke stor, men det er et lite bidrag i retning av at et nytt rentekutt kan vente noe lenger. Med svært svak krone og ekspansiv finanspolitikk ser jeg ikke noen årsak til rentekutt nå, sier Juel til E24.

TROR IKKE DRAGHI PÅVIRKER OLSEN: Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Rasmus Kongsøre/Swedbank

Ser ingen Draghi-effekt

I motsetning til Juel og Bruun ser ikke seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank at ESB vil påvirke Norges Bank frem til det pågående rentemøte som skal holdes 17. desember.

– Norges Bank fokuserer først og fremst på det som skjer i norsk økonomi. Det er klart at hadde vi hatt fastkurs mot euroen, ville det vært helt annerledes, påpeker han og legger til at kronen svinger mer på nyheter om utvikling i norsk økonomi.

Børsum mener mye av det Draghi sier torsdag, tyder på at det er mer positive nyheter enn tidligere.

– Pilene peker i riktig retning, og bilde ser annerledes ut nå enn bare for et år siden. Det som skjedde i dag tyder på at ting faktisk går bedre og at inflasjonen er på vei opp.

I utgangspunktet gjør allerede ESB mye for pengepolitikken i EU. Ifølge Børsum har de alt tatt nødvendige grep.

Inflasjonen i eurosonen har lenge vært lav og har ikke vist tegn til å stige noe særlig de siste månedene. Dermed er det langt igjen til ESBs inflasjonsmål på 2 prosent.

Les også

Slik forklarer Financial Times rente-bommen

Ser mot Fed

Selv om ingen av økonomene tror Draghi-effekten vil være særlig stor, er de sikre på at USAs sentralbanksjef Janet Yellen vil ha stor innvirkning både i Norge og EU dersom hun om to uker annonserer at USA endelig setter opp renten.

– Jeg tror Draghi og ESB ønsker å vente med flere tiltak til de ser hva USAs sentralbank (Fed) gjør om to uker. Draghi ønsker ikke at euroen skal være sterk, men han tenker kanskje at den vil svekke seg mer enn nok dersom Yellen setter opp renten. Alle øyne er nå på USA, sier Juel til E24.

Han tror også at en renteheving i USA vil ha mye å si for Norge, som da trolig vil oppleve en kraftig kronesvekkelse mot dollaren.

– Norges Bank har gjort det klart at deres jobb nå er å dempe den negative effekten på norsk økonomi, og det virker ikke som økt inflasjon eller boligprisvekst har vært deres største frykt de siste månedene, sier Juel.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

– Bør vi være bekymret for at den ekspansive pengepolitikken kan få konsekvenser, særlig i form av økt inflasjon og gjeldsvekst?

– Vi er mer sårbare enn vi har vært tidligere, og vi er mer sårbare for fremtiden, men jeg ser ikke for meg noen renteheving de neste fem årene, men om 10–15 år kan situasjonen være annerledes, og da er det viktig at mange husholdninger ikke har lån de ikke klarer å betjene, sier Juel.

– I tillegg kan frykten for effekten på boligmarkedet og markedet generelt føre til at Norges Bank ikke tørr å sette opp renten, slik Fed sliter med nå. Men dette er veldig langt frem i tid, og vi vet lite om hva som vil skje.

Les også

Euroen styrker seg kraftig etter ESB-tiltak

Les også

Draghi forlenger seddelpressen til mars 2017

Publisert:

Flere artikler

  1. ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

  2. Oljeprisen skaper problemer for Draghi

  3. – Sentralbankene er ferdig

  4. Tror disse to skiller lag

  5. – Draghi kan handle med ord