Markedene teller ned til sentralbankenes store uke

Intet mindre enn fire rentemøter går av stabelen denne uken. Her hjemme er spenningen stor rundt hvordan Norges Bank vil svare på svakere nøkkeltall, men fortsatt boligprisgalopp.

RENTESJEFENE: Fra venstre: Norges sentralbanksjef Øystein Olsen, den engelske sentralbanksjefen Mark Carney, Fed-sjef Janet Yellen

Foto: Gorm Kallestad, DOMINIC LIPINSKI, Win McNamee NTB scanpix, AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Sentralbankene vil stå i fokus i uken som kommer, der både USAs Janet Yellen og vår egen Øystein Olsen er blant sentralbanksjefene som skal i aksjon.

Internasjonalt er det den amerikanske sentralbankens rentemøte som kanskje er det aller største høydepunktet, også fordi markedene nå nærmest er skråsikre på at renten skal heves.

Tror Yellen hever

Det vil i så fall være den andre hevingen siden Federal Reserve forlot nullrentepolitikken, som ble iverksatt da finanskrisen truet med å sende verdensøkonomien utfor kanten av stupet i 2008.

For ganske nøyaktig ett år siden, i desember i fjor, ble renten tatt opp fra tilnærmet null, og etter at sentralbanktoppene har signalisert at neste» heving nå er kort tid unna har rentemarkedet priset inn en økning når beslutningen offentliggjøre på onsdag.

Selv om markedets forventninger har en tendens til å svinge mye, er det ifølge renteverktøyet til CME nå priset inn en sannsynlighet på 94,9 prosent for en renteøkning på 0,25 prosentpoeng til intervallet 0,50-0,75 prosent.

Den forventningen deles av økonomene. De siste nøkkeltallene bekrefter at det fortsatt er fremgang mot sentralbankens mål om full sysselsetting, mens enkelte målemetoder fortsatt indikerer at inflasjonen er moderat.

Etter at Donald Trump ble valgt som president har imidlertid både markedsrenter og inflasjonsforventninger trukket oppover.

– Fed vil heve renten med 25 basispoeng, kun den andre økningen på 10 år. Dette vil være drevet av ytterligere fremgang mot det tosidige målet – full sysselsetting og inflasjon på vei mot 2 prosent – sammen med et ønske om å bekrefte høye markedsforventninger om rentene, og for å respondere på avtagende motvind fra utlandet, skriver Mohamed A. El-Erian, økonomisk rådgiver til finansgiganten Allianz SE, i en kommentar på Bloomberg.

Skjørt i norsk økonomi

Her hjemme vil Norges Banks rentebeslutning på torsdag stjele mye av oppmerksomheten. Beslutningen offentliggjøres som vanlig klokken 10. Denne gangen med Pengepolitisk rapport, som betyr at det blant annet legges frem en ny rentebane, altså sentralbankens forventning til hvordan renten vil utvikle seg de neste tre årene.

I løpet av høsten har det dukket opp flere nøkkeltall av den kjølige sorten i norsk økonomi, deriblant industriproduksjonen som faller videre og tellingen av oljeinvesteringene som peker mot nok et år med kraftig investeringskutt.

Les også

Eiendom Norge spår tosifret boligprisvekst i 2017

Selv om økonomien er tilbake i vekst etter å ha stanset nesten helt opp på tampen av fjoråret, indikerer blant annet Norges Banks regionale nettverk, en av de viktigste temperaturmålerne i norsk økonomi, at oppgangen ikke er veldig sprek.

Men boligprisene har stadig overrasket med å stige mer enn Norges Bank har regnet med. Det kan stanse rentekutt som ellers ville kommet fordi sentralbanken tar hensyn til det den kaller finansiell stabilitet, altså at den vil forsøke å dempe risikoen som oppstår når boligpris- og gjeldsveksten tar av ved å holde renten høyere enn den ellers ville vært.

Ved siste korsvei ble styringsrenten holdt i ro på 0,50 prosent, der den har ligget siden våren, men døren ble holdt åpen for at det kan komme nye rentekutt.

Den norske styringsrenten har aldri vært lavere enn den er nå.

– Holdes oppe av oljepenger

Det skjer ikke ved møtet denne gangen, tror økonomene i Handelsbanken, som likevel ser for seg at rentebanen senkes og sjansen øker for et kutt i første halvår neste år.

– Siden september har flere faktorer dratt i retning av en lavere rentebane fra Norges Bank: økonomisk vekst ser ut til å være både tregere og mer skjør enn Norges Bank ventet, lønns- og prisvekst virker svakere, kronen er sterkere og pengemarkedspremiene har holdt seg høyere, oppsummerer sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en rapport.

– På den andre siden har internasjonale renteforventninger økt noe og boligmarkedet har nok en gang overrasket på oppsiden, fortsetter de.

Les også

Nordea Markets ser ingen snarlig nedgang i ledigheten i Norge

Mens Øystein Olsen la inn 40 prosent sannsynlighet for rentekutt i rentebanen ved forrige korsvei, vil banen justeres ned slik at sjansen økes til 60 prosent, tror valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

– Markedsmessig tror jeg overraskelsen blir størst hvis de ikke senker banen. Da vil du nok få en styrking av kronen – kanskje en prosent eller halvannen, sier han til E24.

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, som lenge har ivret for at økonomien trenger enda lavere rente, på finansspråket gjerne betegnet som en «due», mener det nå er de ekstraordinære tiltakene etter oljepriskollapsen – økt offentlig pengebruk og lave renter, som holder økonomien oppe.

– Trenden vi så tidligere i år med gjeldsfinansiert boligfest uten at eksport eller industriproduksjon tok seg opp har blitt forsterket utover høsten. Det som holder oss oppe er stimuli. Vi er kanskje ikke dopet, men tunge brukere av astmamedisin, sier han, og utdyper:

– Vi holdes oppe av økt bruk av oljepenger i offentlig sektor og at husholdningene tar opp mer gjeld.

Britene og sveitserne i aksjon

Ved siden av Yellen og Olsen skal Bank of England, britenes sentralbank, og den sveitsiske sentralbanken, i ilden med rentebeslutning. Begge på samme dag som Norges Bank.

Blant de andre aktuelle hendelsene på makrosiden som har potensial til å sette aksjer, renter og valuta i sving er blant annet et knippe nøkkeltall fra Kinas økonomi, tyskernes stemningsindeks Zew, oppdateringen over amerikanernes shopping, ukens oljelagertall, eurosonens innkjøpssjefsindekser og konsumprisveksten i USA.

Les også

CIA: Russland forstyrret valget for å støtte Trump

Les også

Trump vil velge Goldman Sachs-sjef som rådgiver

Les også

Avslo bønn fra verdens eldste bank

Her kan du lese mer om

 1. Øystein Olsen
 2. Janet Yellen
 3. Bank of England
 4. USA
 5. Norges Bank
 6. Rentemøte Norges Bank
 7. Riksbanken

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: Øker sjansen for rentekutt

 2. Spår norsk renteheving før sommeren

 3. Olsen kutter ikke renten

 4. Annonsørinnhold

 5. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 6. Norges Bank senker rentebanen: – Helt utrolig!