Oljefondet skal kjøpe mer eiendom

Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig har planer om å kjøpe eiendom for rundt 38 milliarder kroner hvert år fremover, en dobling av fjorårets nivå.

TRAPPER OPP: Eiendomssjef Karsten Kallevig i Oljefondet investerte mindre i fjor enn årene før på grunn av usikkerhet i første halvår, men planlegger å trappe opp igjen kjøpene i de kommende årene. Her presenterer Kallevig fondets årsrapport om eiendomsinvesteringer.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet kjøpte langt mindre eiendom i fjor enn i de to foregående årene.

Årsaken var et hvileskjær i første halvår av 2016, på grunn av høye eiendomspriser og økonomisk usikkerhet.

– Det var jo hovedsakelig drevet av en del usikkerhet på begynnelsen av fjoråret, som gjorde at vi trykket på bremsen, sier direktør for Norges Bank Real Estate Management, Karsten Kallevig, til E24.

Men i andre halvår i fjor normaliserte markedene seg, sier mannen som er ansvarlig for Oljefondets innkjøp av mastodontbygninger i glass og betong i vestlige storbyer som Paris, London og New York, og store lagerhaller og logistikkbygninger i Europa og USA.

I fjor investerte fondet under halvparten så mye i eiendom som året før, men fremover er Kallevigs plan å investere en halv prosent av fondets verdi i eiendom hvert år.

Det tilsvarer 37,55 milliarder kroner ved utgangen av 2016.

– Vi prøver å holde et relativt jevnt tempo, sier Kallevig.

Les også

Eiendomsbrems for Oljefondet

Men Kallevig binder seg ikke til å bruke nøyaktig en halv prosent av fondets verdi hvert år, det kan bli både mer og mindre basert på markedet og mulighetene.

– Transaksjonene kan være litt store og litt små. Vi hadde en relativt stor i Paris, hadde den vært litt mindre hadde beløpene sett annerledes ut. Vi sier ikke ja og nei fordi en transaksjon er litt utenfor de 38 (milliardene), det er mer en indikasjon på en slags langsiktig, gjennomsnittlig forventning, sier Kallevig.

Fondet investerte totalt 19 milliarder kroner i eiendom i fjor, ned fra rundt 40 milliarder i 2014 og 2015. Totalt eide det 191 milliarder kroner i unotert eiendom og 51 milliarder kroner i børsnoterte eiendomsinvesteringer ved utgangen av 2016.

Kan øke til fire prosent

Hvis fondet klarer å investere i tråd med målet sitt, vil de unoterte eiendomsinvesteringene kunne øke fra 2,5 prosent av fondets verdi ved utgangen av 2016 til rundt fire prosent av fondets verdi frem til slutten av 2019.

Tidligere hadde fondet et mål om å øke investeringene i eiendom til fem prosent av fondets verdi, men dette er nå endret, og Norges Bank kan som forvalter av fondet selv velge om det skal investere i eiendom i det hele tatt.

Men det er samtidig satt et krav om at eiendomsinvesteringene i fondet ikke skal overstige syv prosent av fondets verdi.

Yngve Slyngstad (t.v.) og Karsten Kallevig, henholdsvis direktør for Norges Bank Investment Management og Norges Bank Real Estate Management.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

– Det mandatet sier er at nå er det utelukkende opp til hovedstyret om vi skal være i eiendom i det hele tatt, og så er det uttrykt som maksimum syv prosent, sier Kallevig.

– Vi oppfatter vel at det som er sagt er at det er en slags forventning om å nærme seg fem prosent, men det er ikke noe mål i seg selv slik modellen er i dag, sier han.

Stabilt tall på ansatte

Fondet har bygget opp en organisasjon på 139 eiendomsansatte fordelt på seks kontorer, og trolig vil fondet holde dette antallet nokså stabilt, ifølge Kallevig.

Totalt har Oljefondet 568 ansatte.

Oljefondet eier nå 807 eiendommer i ti strategiske byer i Europa og USA, mange av dem i samarbeid med sine til sammen 13 investeringspartnere.

I fjor var netto leieinntekter på 7,6 milliarder kroner, opp fra 6,9 milliarder kroner året før.

Les også

Tidenes nest dårligste verdivekst for Oljefondet

Slik er avkastningen

Dette er den årlige avkastningen av Oljefondets eiendomsinvesteringer de siste seks årene:

2011: -4.4 prosent

2012: 5,8 prosent

2013: 11,8 prosent

2014: 10,4 prosent

2015: 10,0 prosent

2016: 0,8 prosent

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Fondssparing
 3. New York City
 4. Yngve Slyngstad
 5. Norges Bank
 6. Oljefondet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Eiendomsbrems for Oljefondet

 2. Oljefondet legger ned eiendomsavdelingen

 3. Her er Oljefondets Asia-eiendommer: – Håper det kommer flere

 4. Annonsørinnhold

 5. Karsten Kallevig blir Nicolai Tangens høyre hånd

 6. Oljefondet med milliardkjøp i Paris