SØRKOREANSK INTERESSE FOR ELKEM: Hagens Orkla kan få 15 mrd.

Skulle sørkoreanske POSCO kjøpe hele Elkem, kan de måtte punge ut 15 milliarder kroner.

KOREANSK INTERESSE:

Tor Erik Schrøder/AFP
  • Sverre Rørvik Nilsen
  • Andreas L. Farberg
Publisert:,

Den sørkoreanske stålprodusenten POSCO, som er verdens tredje største, vurderer nå å kjøpe norske Elkem, som for tiden er eid av Orkla

OSE

ORK

, ifølge Reuters og CNBC.

- Vi i Orkla kommenterer ikke den type oppslag, sier Rune Helland, direktør for investor relations, til E24.

Peter Arne Ruzicka, Hagens høyre hånd og daglig leder i Hagens Canica AS, hadde "overhodet ingen kommentar" til saken da E24 ringte han mandag formiddag.

- Vi har en intern vurdering av et oppkjøp av Elkem, sier styreformann Chung Joon-yang til Reuters.

Fra 3,2 til 15 milliarder

Om oppkjøpet gjelder Elkem som helhet eller kun Elkem Solar er fortsatt ikke klart. Skulle det bli aktuelt å kjøpe hele Elkem, kan kostnaden ende på minst 15 milliarder kroner.

- Elkem med rubb og stubb verdivurderer vi til 15 milliarder kroner, men det er vanskelig å si om et eventuelt oppkjøp gjelder hele Elkem eller kun Elkem Solar, sier Atle Vereide i SEB Enskilda til E24.

Carnegie har verdtsatt Elkem Solar til 3,2 milliarder kroner, mens det Orkla kaller "silikon-relatert" er verdtsatt til 5,9 milliarder kroner. Handelsbanken verdtsetter Elkem silikonrelatert virksomhet til 8 milliarder kroner og Elkem Solar til 3 milliarder kroner.

Etter det E24 kjenner til, kan det være flere aktører som er interessert i Elkem, og flere markedsaktører E24 har snakket med utelukker ikke en budrunde. Tidligere har VG rapportert at en kinesisk aktør har vist interesse for Elkem.

Sol, skog og eiendom

Anita Huun i Handelsbanken Capital Markets har kursmål på Orkla på 70 kroner.

- Orkla-aksjen fikk et hopp som følge av nyheten om POSCO. Tror du dette kan medføre en varig økning?

- Ja, absolutt. Dette stemmer godt med styrets uttalelser om at de vil satse mer på kjernevirksomheten, sier hun til E24.

- Hvis Orkla selger REC og Elkem, og fokuserer på kjernevirksomheten vil Orkla-aksjen nærme seg kursmålet, legger hun til.

Huun nevner også skog, eiendom og finansielle investeringer som områder hvor Orkla kan finne på å selge seg ut.

Vil ha et enklere Orkla

Styrelder og hovedaksjonær i Orkla, Stein Erik Hagen, vil skille ut Borregaard, Elkem og Rec-eierskapet for å tilfredstille kritiske aksjonærer.

- Nå skal det skje noe. Tempoet og trykket for å rendyrke Orkla vil øke. Aksjekursen ligger nå under den bokførte, det er ikke morsomt. Det må vi i styret ta til oss, vi er jo valgt av aksjonærene, sa Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.

Under Dag Opedal har Orkla igangsatt prosessen med å selge ut media og vannkraften til staten. Samtidig åpner Hagen for salg av eierposten på nær 40 prosent i Rec, som har tynget Orkla de siste årene.

Flere saker fra E24

Her kan du lese mer om

  1. Orkla

Flere artikler

  1. - Kinesere interessert i Elkem

  2. - Orkla kan selge for 40 milliarder

  3. Stein Erik Hagen får støtte av aksjonærene

  4. Annonsørinnhold

  5. Slike selskaper vil Orkla kjøpe

  6. - Amerikanere vil ha Elkem