Ban ber USA og Russland samarbeide mot terror

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber USA og Russland samarbeide i kampen mot terror. Han varsler samtidig en snarlig handlingsplan fra FNs side.

ØNSKER STORKOALISJON: Russlands statsminister Dimitrij Medvedev møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Kuala Lumpur 22. november.

Ria Novosti
  • NTB
Publisert:

– Alle disse terroristene og ideologiske ekstremistene må beseires i humanitetens navn, sa Ban Ki-moon under toppmøtet i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Kuala Lumpur søndag.

– For å få til dette, må vi samarbeide. Vi må vise global solidaritet for å møtte trusselen fra vår felles fiende IS og andre ekstremist- og terroristgrupper, sa Ban.

FNs generalsekretær oppfordret videre Russland og USA til å se nærmere på noen av årsakene til terrorismen og lovet at også FN vil bidra i så måte.

– Tidlig neste år vil FN legge fram en omfattende handlingsplan for bekjempelse av vold og ekstremisme, sa Ban.

Skal knuses

USAs president Barack Obama mener at IS kan og vil bli knust.

– Det er ikke bare en realistisk målsetting, vi skal også sørge for at det blir gjort, sa Obama under en pressekonferanse i Malaysias hovedstad søndag.

– Vi skal knuse dem, og vi skal gjenerobre områdene de nå har, ta inntektene fra dem, jakte på lederne deres og oppløse nettverkene deres og ødelegge forsyningslinjene deres, sa Obama.

Han kom samtidig med et nytt stikk til Russland, som i likhet med USA nå bomber antatte IS-mål i Syria. USA anklager imidlertid russerne for også å angripe mer moderate opprørsgrupper som truer president Bashar al-Assad.

– Det ville ha vært hjelpsomt om Russland fokuserte på å ta seg av IS, sa Obama, som la til at han håper Russland vil slutte opp om et maktskifte der Assad trer tilbake i Syria.

Må samarbeide

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev er også i Kuala Lumpur og ba søndag særlig muslimske land og land med stor muslimsk befolkning om å finne sammen i kampen mot IS.

– Vi behøver en konsolidert antiterror-holdning hos de landene som har en stor muslimsk befolkning, og Russland er tilfeldigvis ett av disse, sa han.

Medvedev ga videre støtte til utspillet fra FNs generalsekretær.

– Denne trusselen kan bare bekjempes dersom vi forener våre krefter og arbeider gjennom internasjonale institusjoner som FN, sa den russiske statsministeren.

Les også

Avis: Stormakter vil erklære krig mot IS

Les også

Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon

Les også

Asias børser rister av seg terrorfrykten

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

  2. Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

  3. Stadig mer komplisert situasjon i Syria

  4. Annonsørinnhold

  5. Russland oppfordrer til valg i Syria

  6. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS