Frp mener oljenæringen blir angrepet. – Hysterisk, svarer Ap

Utspill om en sluttdato for norsk olje og gass og hint om å endre leterefusjonsordningen kalles kunnskapsløse av Terje Halleland (Frp).

ANGREP: Terje Halleland (Frp) mener at olje- og gassnæringen i Norge er under angrep, uten at de som kommer med kritikk har kunnskap nok om konsekvensene.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

– Det hoppes bukk over spørsmålet om hvilken betydning stopp for petroleumsnæringen vil koste Norge. Å hugge hodet av vår viktigste næring vil koste fellesskapet mye i tapte inntekter og velferd, sier Terje Halleland (Frp).

Bakgrunnen for utspillet er det han mener er et angrep på næringen. Han trekker frem utspill fra tidligere olje- og energiminister, Aslaug Haga (Sp), som nylig mente burde være et foregangsland ved å sette en sluttdato for norsk olje- og gass.

Halleland trekker også frem Ap-politiker og kollega i Stortingets energi- og miljøkomité, Espen Barth Eide, som har etterlyst debatt om leterefusjonsordningen (se faktaboks).

– Hverken Ap eller Sp sentralt tar til ordet for en styrt avvikling. Er det egentlig noe skifte man ser nå?

– Jeg føler at det er stort skifte på gang. Selv om Åslaug Haga snakker på egne vegne, så ser man en trend om at flere parti og grupper holder på å snu – uten at det er basert på kunnskap om konsekvensene, svarer han.

Da oljebransjen feiret 50 år med oljeboring i 2016, oppga Statistisk sentralbyrå at Norges samlede petroleumsinntekter var på rundt 12.200 milliarder kroner.

Les mer: Oljebransjen femti år: Så mye har Norge tjent

Ikke for styrt avvikling

LANGSIKTIGHET: Espen Barth Eide (Ap) mener at vi må kunne ha en debatt om fremtiden til petroleumsnæringen uten at det skaper hysteriske tilstander.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Les også

MDG mener at sentralbanksjefens oljeuttalelser gjør at han bør gå

Frykter Ap-møter

Denne helgen vedtok Ap i Innlandet og Møre og Romsdal at de er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. 10 av 15 lokallag i Ap går mot oljevirksomhet i det omstridte området.

FrP-politikeren sier dette bidrar til uro for at Arbeiderpartiet skal snu.

– Enighet mellom Norges tre store parti, Ap, Høyre og Frp, har sikret et solid flertall for å støtte næringen. Hvis Ap begynner å vakle, så kan vi se et skifte.

Barth Eide svarer at han håper Frp er med på å se politikken i det lange løp, i stedet for å utbasunere påstander.

Les også

Støre avlyser debatt om leterefusjonsordningen

– Ap prøver å tenke systematisk rundt hva som er riktig å gjøre på mellomlang sikt. I mitt hode er det er tre mulige posisjoner: Deler av AUF og miljøbevegelsen som ønsker en styrt avvikling, tut og kjør-siden Halleland representerer, og til sist en mellomposisjon, hvor vi erkjenner risikoen ved å bli overeksponert for en næring.

Mener klimaeffekten kan bli negativ

Gjennom Parisavtalen har Norge skrevet under på å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Halleland mener at norsk olje og gass bidra til reduserte klimagassutslipp.

– Slutter Norge med å eksportere gass er kullkraft, som forurenser mye mer, det eneste alternativet i Europa, sier han.

Les også

Krever handling etter klimarapport: – En nasjon av petroholikere

– Hvis verdenssamfunnet gjør de grepene som pekes på for å redusere utslippene, er da nye, kostnadskrevende oljefelt en god investering for Norge, med tanke på leterefusjonsordningen?

– Dette blir prosjekter som hver og en må veies opp, og hvor fremtidig olje- og gasspris avgjør. Jeg tror det er gode investeringer i dag. Det er lite som tyder på at det er veldig mye som kommer til å skje nærmeste årene, men desto lengre frem i tid vi kommer, desto større risikoen for utfasing.

Barth Eide sier at det er helt utenkelig at det er mulig å fortsette med dagens forbruk av fossile brensler og samtidig innfri målene i Parisavtalen.

– Ap, som et ansvarlig styringsparti, mener at vi må styre innenfor naturens grenser.

HØY ANDEL: Oljebransjens bidrag til norsk økonomi. Den gule linjen viser andelen av statens inntekter som kommer fra olje, den røde viser andel av eksporten. Den grønne linjen viser hvor stor del olje og gass utgjør av BNP, og den blå viser andelen av investeringer som gjøres i Norge.

Foto: norskpetroleum.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Miljøvern
 3. Klima

Flere artikler

 1. Jensen: Kan koste 5.100 milliarder å stenge oljekrana

 2. Betalt innhold

  Jensen: Kan koste 5.100 milliarder å stenge oljekrana

 3. Støre avlyser debatt om leterefusjonsordningen

 4. Annonsørinnhold

 5. KrFU vil avvikle oljenæringen innen 2035

 6. Ap-lederen freder leterefusjonsordningen