Tangen spilte inn Stoltenberg og Wolden Bache som ny sentralbanksjef

Nicolai Tangen nevnte i fjor høst både Jens Stoltenberg og Ida Wolden Bache som kandidater til sentralbanksjef-jobben i et møte med hodejegerfirma og Finansdepartementet.

GA RÅD: Sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen, ga råd til Trygve Slagsvold Vedums folk om hvem som kunne tatt over styringen av Norges Bank.
Publisert: Publisert:

Det bekrefter Tangen i en e-post til VG via kommunikasjonssjef Marthe Skaar i Oljefondet.

Finansdepartementet tok initiativ til møtet.

– På forespørsel fra Finansdepartementet ble det avholdt et møte mellom BackerSkeie, representanter fra Finansdepartementet og Nicolai Tangen den 25. oktober 2021, hvor det ble gitt innspill til kravspesifikasjonen for stillingen til ny sentralbanksjef, skriver Skaar i en e-post til VG.

– På slutten av samtalen ble det diskutert ulike profiler på mulige kandidater, og i den forbindelse ble både Ida Wolden Bache og Jens Stoltenbergs navn nevnt.

Stillingen ble utlyst 10. november i fjor.

Nato-sjef Jens Stoltenberg fikk jobben den 4. februar i år. Den andre aktuelle kandidaten var visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

PENGEBOSS: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ansatte Nato-sjef Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef.

– Fokus på kvalifikasjoner

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) opplyste tirsdag at han hadde fått innspill fra blant annet oljefondssjef Nicolai Tangen om kandidater og kvalifikasjonskrav til stillingen.

Sentralbanksjefen blir Tangens styreleder i Oljefondet.

– I møtet som varte 30 minutter var det hovedsakelig fokus på kvalifikasjoner og egenskaper som er viktig for en sentralbanksjef, skriver Skaar om møtet den 25. oktober i fjor.

– For eksempel spurte de om hvilke interaksjoner oljefondssjefen har med styreleder, hvordan en jobber og rollefordeling. Det var også snakk om stillingens kompleksitet, en forståelse av makroøkonomiske og globale økonomiske forhold, samt gode lederegenskaper, skriver hun.

INHABIL: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre er nære venner og Støre sa derfor at han var inhabil i ansettelsesprosessen.

Ikke mer regjerings-kontakt

VG har tidligere fortalt at Nicolai Tangen ikke opplyste om middagen med daværende opposisjonsleder Jonas Gahr Støre (Ap), der Norges Bank og Jens Stoltenberg ble tema, fordi han anså det som en privat middag.

Oljefondet har praksis på å være åpne med Finansdepartementet om møter med folkevalgte, slik at finansministeren kan være med på møter.

Tangen opplyste ikke om middagen, fordi han anså den som privat.

– Har Tangen hatt samtaler med andre i Finansdepartementet eller regjeringen, utover middagen med Jonas Gahr Støre som allerede er kjent, om Jens Stoltenbergs kandidatur før det ble offentlig kjent?

– Nei, svarer Skaar.

MIDDAGSMANN: Nicolai Tangen var i fjor på to middager med Knut Brundtland der sentralbanksjefsstillingen ble nevnt. En med Jonas Gahr Støre og en med Jens Stoltenberg.

Flere møter

Skaar opplyser at det ble avholdt lignende møter med nestleder Trond Grande, samt med ledelsen og styret i Norges Bank.

Hun sier at Tangen ikke har gitt konkrete skriftlige innspill til utformingen av selve utlysningsteksten.

– Nicolai Tangen har aldri fått forelagt et utkast av stillingsbeskrivelsen og har ikke gitt konkrete skriftlige innspill til utformingen av denne, sier hun.

SJEFSKONTROLLØR: Peter Frølich varslet onsdag at Stortingets kontrollkomite vil stille flere spørsmål om ansettelsen av Jens Stoltenberg.

Blir kontrollert

Høyre og Frp varslet onsdag begge at de vil stille flere spørsmål om ansettelsesprosessen fra Stortingets kontrollkomite. I tillegg har SV sagt at det er aktuelt fra deres side.

Vi gir oss ikke med det første. Vi må komme til bunns i dette. Det har alle parter nytte av, sentralbanken, Stoltenberg, regjeringen og vi, sa kontrollkomiteens leder, Peter Frølich, til VG.

Frølich varsler at Høyre vil forfølge tre hovedspor:

  • Habilitetsvurderingene som er gjort i regjeringen.
  • Ytterligere detaljer rundt utlysningen, utlysningstekst og hvem som egentlig har pushet for Jens Stoltenbergs kandidatur.
  • Vurderingen av Stoltenbergs rolleforståelse og partitilknytning.
Publisert: