Restauranter fornøyde: - Coronapass skaper trygghet

Kommuner kan nå ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte. Virke mener dette er et godt tiltak for å holde samfunnet åpent.

Restaurantbransjen er positive til coronapass. Her fra Gamle Raadhus i Oslo.
Publisert:

Kommuner kan nå ta i bruk coronasertifikat for å gi lettelser til fullvaksinerte, de som har testet negativt eller har gjennomgått covid-19, kunngjorde helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) under dagens pressekonferanse.

– Vi ivaretar også dem som ikke har vaksinert seg. Forskrift vedtas vil vedtas i løpet av dagen, sa hun videre.

Arrangementer og virksomheter må bruke en kontrollapp for å sjekke om det er gyldig, og barn under 16 år trenger ikke coronapass.

Dette ble klart etter at regjeringen la frem en rekke nye nasjonale corona-tiltak fredag, etter at smitten har steget i store deler av landet de siste ukene. Les alle tiltakene her!

Mener coronapass skaper trygghet

– Ut ifra de signalene jeg har fått, så er restaurantbransjen positive til coronapass, sier Ove Andre Jakobsen, nestleder i den nystartede organisasjonen Norsk Restaurantforening til E24.

Han mener det er positivt at gjester og ansatte kan føle seg tryggere på at alle i restaurantlokalet er vaksinerte.

– Men det er klart at dette også byr på en del etiske utfordringer, knyttet til de som ikke vil eller kan vaksinere seg, og som da eventuelt ikke får komme inn i restauranten, legger Jakobsen til.

Les også: Skjerper innreisekrav

Bransjen har fryktet at den økende coronasmitten skulle ødelegge for julebordsesongen, som er så viktig for bransjen.

– Vi har blitt gode på logistikk etter å ha drevet med ulike tiltak i lang tid, så det å skanne et coronapass skal vi få til, sier Jakobsen, som også er daglig leder i Le Benjamin bar og bistro i Oslo.

Les også: NHO frykter økt sykefravær i bedriftene når coronasmitten igjen øker

Viktig at coronapass praktiseres likt

– Virke er for alle tiltak som kan bekjempe smitte, men som samtidig kan holde samfunnet åpent. Coronapass er et godt eksempel på det. Servering, kultur og konferanse har veldig viktige inntekts måneder nå og der er avhengig av å drive normalt, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– Vi har fått mange henvendelser fra våre medlemmer om hvordan coronapass faktisk skal praktiseres, og vi er veldig spent på hva som vil stå i forskriften som kommer. Vårt førsteinntrykk er at det regjeringen presenterte i dag virker fornuftig, sier Kristensen.

Virke understreker at det er viktig at coronapass praktiseres likt mellom kommunene.

Les også

Utelivsaktører ønsker coronapass: – Bransjen tåler ikke meteren

Publisert:

Her kan du lese mer om