Nordea Markets venter nok en oppjustering av rentebanen

I neste uke kommer Norges Bank med nye signaler om styringsrenten fremover. Nordea Markets tror på en liten oppjustering, og har åpnet for to rentehevinger i år – og tre til neste år.

Kjetil Olsen er sjeføkonom i Nordea Markets.
Norges Banks rentemøter
  • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

«Alle» er overbevist om at Norges Bank hever renten på rentemøtet den 23. september, og Nordea Markets er intet unntak.

I tillegg tror meglerhuset at sentralbanken også kommer til å oppjustere rentebanen sin, som sist ble oppdatert i juni.

– Vi mener at den nye rentebanen fortsatt vil vise to hevinger i år og minst tre hevinger neste år, skriver Nordea Markets-økonomene Kjetil Olsen og Dane Cekov i en rapport.

Det er også noe sannsynlighet for at renten kan bli hevet hele fire ganger i løpet av 2022, tror meglerhuset.

Les også

Storbank mener «hauken» Olsen tar riktig rentegrep

Lavere ledighet enn ventet

Økonomene trekker frem at utviklingen i realøkonomien er «det desidert viktigste å se på» når man skal vurdere Norges Banks renteplaner på vei ut av viruskrisen.

– Norges Bank har uttalt at det vil være passende å starte å heve rentene når det er klare tegn på normalisering i økonomien. Slike tegn har blitt enda klarere etter møtet i juni, skriver Nordea Markets.

Tidligere denne måneden viste tall fra Nav at arbeidsledigheten falt til 2,7 prosent i august. Det er den laveste ledigheten siden februar i fjor – altså før pandemien slo inn.

Det innebærer at ledigheten har falt raskere og mer enn det Norges Bank tidligere har lagt til grunn, bemerker Nordea Markets.

Meglerhuset trekker også frem Norges Banks regionale nettverk, som ble publisert tidligere denne uken. I rapporten meldte norske bedrifter om økt aktivitet og produksjon, noe Nordea Markets mener taler for en høyere rentebane.

I tillegg har kronen svekket seg siden forrige korsvei, og er i snitt tre prosent svakere enn Norges Bank forutså, ifølge meglerhuset.

Les også

Historisk dyr strøm rammer familiene: – Handler om livskvalitet

Høyere strømpriser

På den andre siden har strømprisene økt den siste tiden, og har i løpet av sensommeren og høsten nådd nye høyder. Det kan tale mot en høyere rentebane, mener Nordea Markets:

– Markant høyere strømpriser vil føre til noe lavere realinntekt og derfor også lavere forbrukeretterspørsel på kort sikt.

Men i det større bildet vil det trolig ikke påvirke økonomien like mye som gjenåpningen, mener meglerhuset. I tillegg kan prisene påvirke inflasjonen, og dermed også lønnskravene fremover, bemerkes det.

– I sum, og sett på høyere strømpriser isolert, bør denne faktoren bare føre til mindre nedjusteringer av den nye banen, skriver økonomene, og legger til:

– Totalt sett dominerer argumentene for en høyere rentebane etter vårt syn.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Banks rentemøter
  2. Rentemøte
  3. Nordea Markets
  4. Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank beholder nullrente, varsler heving i september

  2. Nordea Markets venter syv rentehopp: Boligfesten er over

  3. Handelsbanken tror Norges Bank må roe seg: Venter to rentehopp neste år

  4. Sjeføkonom: – Boligfesten er over

  5. Matvareprisene økte i juli