Mener skyhøye strømpriser er på «radaren» til Olsen: – Vil ha en effekt på folks lommebok

Norges Bank planlegger flere rentehevinger det neste året, hvor den første er varslet på torsdag. Men høye strømpriser kan legge en demper på den ventede forbruksfesten, mener sjeføkonom.

RENTERÅDET: Bestående av Olav Chen fra Storebrand, Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen
Publisert: Publisert:

– En ting jeg vil peke på som en usikkerhetsfaktor utover vinteren er strømprisene, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

E24s Renteråd møtes før beslutningen til Norges Bank torsdag morgen, hvor alle venter at sentralbanksjef Øystein Olsen vil sette opp renten fra null til 0,25 prosent – den første av flere varslede rentehevinger.

Det skjer samtidig som galopperende strømpriser og rekorddyr bensin kan gjøre et innhugg i privatøkonomien i høst og vinter.

Kan dempe forbruksveksten

– Vi har hatt episoder tidligere der vi har hatt en klar brems i forbruket når vi har hatt et voldsomt hopp i strømprisene. Akkurat nå betyr det ikke så mye – vi bruker ikke så mye strøm, men på vinteren kan det føre til at folk endrer forbruket, sier Haugland.

Les også

Elkem slår alarm om dyr strøm: Ber politikerne begrense krafteksporten

Hun forventer at Norges Bank vil øke styringsrenten fem ganger før slutten av neste år, men ser en risiko for at det blir færre.

– Når måneden er over så er plutselig kontoen tommere enn planlagt hvis strømregningen blir veldig høy. Effekten kan fort bli i retning av noen rentehevinger, men antagelig ikke en varig effekt.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Strømprisene har i det siste steget til årets hittil høyeste nivå – en situasjon hvor en vanlig husholdning må punge ut tre ganger så mye som normalt når strømregningen kommer.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov peker på at de såkalte terminprisene på strøm, som gir et signal om hva markedet tror om prisene fremover, har falt litt helt i det siste.

– Det blir nok mer at dette er på radaren, en risikofaktor fremover. Men det er altfor tidlig til at Norges Bank vil gjøre de store grepene denne gangen.

– Vil ha en effekt på folks lommebok

En konsekvens av pandemien, som følge av færre muligheter til å bruke penger, har vært at midler har hopet seg opp på kontoen hos mange.

Likevel mener Haugland at potensielt høye strømregninger også i vinter utgjør en risiko for forbruket – som utgjør den største delen av norsk økonomi.

– Det vil ha en effekt på folks lommebok, akkurat som økte renteutgifter har det.

Les også

Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene

– Det er forbigående. Du får ikke en dobling til av strømutgiftene det neste året, mener Olav Chen i Storebrand.

Olav Chen fra Storebrand og Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen peker på prognosene om en vekst i forbruket av varer og tjenester på ti prosent neste år, som Norges Bank la frem i sommer.

– Det som er interessant er at Norges Bank langt på vei har verdenshistoriens sterkeste konsumprognose i juni-rapporten. Anslaget må være veldig sårbart for å bli tatt ned til det halve eller deromkring, mener han.

– Usikkerhetsfaktor

Haugland mener Norges Bank vil se på strømprisene «som en usikkerhetsfaktor».

– Norges Bank kan ikke sitte nå og vite hva strømprisene blir i vinter.

– Det er vanskelig å se for seg at de skal legge til grunn skyhøye priser i vinter, som justerer ned både kjøpekraft, forbruksvekst og rentebane, sier hun.

Andreassen i Eika Gruppen har et annet syn. Han tror at den årlige veksten i konsumprisene vil bli høyere enn årets lønnsvekst.

– De må ta hensyn til det som har skjedd allerede. Vi havner over tre prosent på samlet konsumprisvekst og vi får reallønnsnedgang.

Publisert: