Raymond Johansen har ventet to år på svar fra Skatteetaten

Raymond Johansen vet ikke stort om hvilke av kommunens boliger som er sekundærboliger. Byrådslederen er frustrert over hvor lite hjelp det har vært å få fra Skatteetaten.

Byrådsleder Raymond Johansen ønsker bedre data i tilfelle det blir mulig å innrette eiendomsskatten annerledes.
Publisert: Publisert:

Oslo kommune har lite eller ingen kunnskap om hvilke boliger som bebos av eier, hvilke boliger som står tomme og hvilke boliger som leies ut.

Det skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Einar Wilhelmsen (MDG), byrådsleder for finans, i et brev til Finansdepartementet.

Byrådet har et ønske om å vite mer om hva i Oslo som er sekundærboliger. Det henger sammen med kommunens ønske om å innrette eiendomsskatten på en annen måte.

Modellen Oslo kommune har valgt, skjermer nemlig de minste leilighetene fra eiendomsskatten. Det medfører samtidig at store profesjonelle utleiere, med en stor portefølje av små leiligheter, slipper unna.

«Likevel gjør dagens lovverk at vi ikke har mulighet til å skjerme rimelige primærboliger, samtidig som vi skattlegger sekundær- og utleieboliger», skriver Johansen og Wilhelmsen.

Les også

Tollefsen betaler totalt 25.000 kroner i eiendomsskatt for 3.800 Oslo-leiligheter

– Lite villig etat

Dersom det skal bli mulig å skille mellom primær- og sekundærbolig i fremtiden, er det en forutsetning at kommunene har tilgang på gode og pålitelige data om boligene, påpeker byrådstoppene.

Dette har vært en problemstilling for kommunen i flere år nå. I desember 2019 sendte byrådet en henvendelse til Skatteetaten med ønske om å få tilgang til de dataene Skatteetaten har om sekundærboliger.

«Etter flere purringer har vi fortsatt ikke fått svar fra etaten. Vi mener det er synd at en statlig etat er så lite villig til å svare på henvendelser fra en kommune», skriver Johansen og Wilhelmsen.

Oslo-politikerne håper nå at Finansdepartementet kan melde seg på og følge opp henvendelsen overfor Skatteetaten, «slik at det kan bli en bedre dialog mellom Skatteetaten og kommunene».

Les også

Ny utregningsmåte: Dyre boliger kan få høyere skatt

Skatteetaten beklager

Overfor E24 beklager avdelingsdirektør Elisabeth Fischer i Skatteetaten at Oslo kommunes snart to år gamle henvendelse har ligget så lenge ubesvart.

– Det har rett og slett skjedd en glipp som gjorde at svaret på henvendelsen aldri ble sendt til Oslo kommune. Vi har i dag beklaget dette til Oslo kommune, og svaret er nå sendt til dem.

Fischer skriver i en e-post at Skatteetaten i dag deler data om primær- og sekundærbolig med Oslo kommune.

– Deling av dataene skjer i henhold til hjemmel i loven, og er en del av samarbeidet med KS. Når det kommer henvendelser om tilgang til andre data enn det som ligger i avtalen, må dette vurderes konkret.

Hun understreker at Skatteetaten ønsker å ha en god dialog med kommunene om deling av eiendomsinformasjon.

– KS og Skatteetaten har i dag et samarbeidsprosjekt for deling av opplysninger som gjør det mulig for Oslo og andre kommuner å hente skatte- og inntektsopplysninger direkte fra Skatteetaten. Dette gjelder også videreutvikling av utleveringen av eiendomsopplysninger.

– Skatteetaten beklager igjen at henvendelsen fra Oslo kommune ikke ble besvart før nå.

Les også

Disse ordførerne kan glede seg over skyhøye strømpriser

Publisert:
Gå til e24.no