Regjeringen innfører flere sanksjoner mot Russland

Norge innfører flere sanksjoner mot Russland, blant annet forbud mot import av olje via sjøen fra Russland til Norge.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt opplyser at Norge har innført flere sanksjoner mot Russland.
 • NTB
Publisert:

– Vi står sammen med EU om sanksjonene mot Russland for å opprettholde presset på landets regjering og listeførte elite. Nå forbyr vi import av olje som fraktes sjøveien fra Russland til Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Forbudet mot å importere råolje og andre petroleumsprodukter fra Russland trer i kraft umiddelbart, men forskriften inneholder overgangsperioder fram til 5. desember 2022 for råolje og fram til 5. februar 2023 for petroleumsprodukter.

– Med forbudet mot å importere olje, restriksjoner mot flere store banker og forbud mot en rekke flere varer som kan ha betydning for Russlands militære kapasitet, er muligheten til å handle med Russland svært innsnevret, understreker utenriksministeren i en meldingen.

Over 1.000 personer på sanksjonsliste

Regjeringen ramser opp en rekke tiltak som ble gjeldende i den 6. og siste sanksjonsrunden fra EU, blant annet:

 • Nye listeføringer av 65 personer og 18 enheter. Listeføringene er allerede gjennomført i norsk rett. Samlet er nå 1158 personer og 98 enheter listeført
 • Forbud mot kjøp, import eller overføring av olje som fraktes sjøveien
 • Forbud mot å yte faglig bistand, finansiering mv. knyttet til kjøp, import eller overføring av olje
 • Forbud mot å yte faglig bistand, finansiering mv. som gjelder transport til tredjeland av olje som har opprinnelse i Russland eller har vært eksportert fra Russland
 • Ytterligere tre banker blir utestengt fra betalingssystemet Swift, det vil si Russlands største bank Sberbank, Credit Bank of Moscow og Russian Agricultural Bank
 • Utvidelse av eksportkontroll/forbud, for eksempel av varer som kan bidra til å øke Russlands militære og teknologiske kapasitet. Dette omfatter 80 kjemikalier som kan benyttes til å utvikle kjemivåpen.
 • Forbud mot å yte en rekke tjenester til juridiske personer eller Russlands regjering, som revisjon og regnskap, finansrådgivning med mer.

Venter med gass-sanksjoner

Svært mange av Russlands viktigste eksport-varer underlagt sanksjonspakkene, men gassen flyter fremdeles til Europa.

Det har vært snakk om at gass skal sanksjoneres i den neste pakken fra EU, men flere har sine tvil om det virkelig vil bli en realitet.

– Jeg mener gass må være del av den sjuende sanksjonspakken, men jeg er også realistisk. Jeg tror ikke det kommer der, sa Estlands statsminister Kaja Kallas under EUs forrige toppmøte i Brussel.

Samtidig har Russlands gassgigant Gazprom kuttet leveransen til en rekke europeiske land som ikke vil betale for gassen i rubler. Denne uken fikk også Italia deler av sin leveranse stoppet, samt at den viktig gassrørledningen Nord Stream til Europa ikke leverer full kapasitet etter det selskapet mener er en teknisk svikt.

Les også

Gazprom: Gassleveransen til Europa via Nord Stream reduseres kraftig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sanksjoner
 2. Gass
 3. Europa
 4. Anniken Huitfeldt
 5. Gazprom
 6. Russland

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Import av laksefor fra Russland doblet i juni. Eksporten av laks og mat uendret av krigen i Ukraina.

 2. Norges Russland-kjøp opp 90 prosent: – Dette kan ikke fortsette

 3. Betalt innhold

  Ser oppside i shippingaksjer: – Anslagene er altfor lave

 4. EU-land vil vente med sanksjoner mot russisk gass

 5. Slår tilbake mot russiske anklager: – Bryter ikke Svalbardtraktaten