Høyre etter rentehoppet: Ber Støre og Vedum bruke mindre oljepenger

Rentehoppet torsdag må føre til at Støre-regjeringen strammer inn på pengebruken fremover, mener Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru.

Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru mener regjeringen må stramme inn for å dempe risikoen for raskere renteøkninger.
Publisert:

Styringsrenten er nå oppe i 1,25 prosent, etter at Norges Bank torsdag hevet renten med 0,5 prosentpoeng – det største rentehoppet på over 20 år.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har samtidig varslet at styringsrenten mest sannsynlig vil settes ytterligere opp, til 1,5 prosent i august.

Tina Bru, Høyres 2. nestleder og finanspolitiske talsperson, skriver i en tekstmelding til E24 at regjeringen nå må stramme inn pengebruken i årene fremover.

– Folk er bekymret for egen økonomi. Små økninger i renten gir store utslag på økonomien til folk, familier og bedrifter. Jeg hører Støre og Vedum si at de tar dette på alvor, men politikken deres bærer ikke nok preg av det, skriver Bru i en tekstmelding til E24.

Les på E24+

Så mye dyrere blir lånet: Henriette (26) er forberedt på strammere tider

– Må bruke mindre oljepenger

– Skal vi dempe risikoen for at renten øker mer og raskere enn varslet, må vi bruke mindre oljepenger. Det er politikernes ansvar, skriver hun videre.

Bru viser til at Høyre å bruke 5,4 oljemilliarder mindre enn regjeringen gjorde i sitt reviderte nasjonalbudsjett.

– Det fikk vi dessverre ikke gjennomslag for, skriver Bru.

I revidert nasjonalbudsjett økte regjeringen oljepengebruken med 30 milliarder kroner til 352 milliarder kroner, sammenlignet med anslaget fra oktober.

Vedum slår tilbake

I en e-post til E24 skriver finansministere Trygve Slagsvold Vedum at Norges Bank skriver i sin pengepolitiske rapport at «oljepengebruken har vært lavere enn anslått».

– Finanspolitikken har dermed ikke bidratt til å løfte rentebanen. Dette viser hvor viktig det var å ta ned pengebruken i revidert budsjett, og at vi holder igjen i kommende budsjetter, skriver Vedum.

Rødt: – For mye Møllers tran

Rødt omtaler rentehevingen slik:

– Jeg er bekymret for at Wolden Bache tar for mye Møllers tran. Store og raske rentehevinger rammer skeivt og kan bidra til å kvele den positive utviklinga i arbeidsmarkedet. Det kan bli en dobbeltstraff for folk med lave inntekter og usikre jobber, sier nestleder og stortingsrepresentant i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

– Det såkalte presset i økonomien er alt annet en jevnt fordelt. Samtidig som folk flest kutter der de kan i møte med økende priser melder privatfly-selskaper om rekordstor pågang fra bemidlede familier som vil på luksusferie. Når sentralbanken ikke forstår forskjells-Norge må regjeringa gjøre det og de rikes kjøpekraft må dempes med økte skatter på toppen, fortsetter hun.

STERKT BEKYMRET: Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen må kutte i avgiftene som følge av renteøkningen.

– Sterkt bekymret

Frp-leder Sylvi Listhaug skriver i en e-post til E24 at hun er «sterkt bekymret» for hvordan renteoppgangen vil ramme folk flest og bedrifter som «allerede sliter med de ekstreme prisene særlig på drivstoff, strøm og mat».

– Regjeringen burde hjulpet de som nå sliter ved å sette ned avgiftene, slik at folk og bedrifter klarer å få betalt regningene sine, skriver Listhaug.

Frp-lederen viser til at en rekke europeiske land har redusert drivstoffavgiftene i det siste.

– De har også skyhøy inflasjon og press på renten. Det er dobbelt usosialt av Støre og Vedum at de nekter å bli med på Frps forslag om avgiftskutt, skriver Listhaug.

MDG: – Uansvarlig og usolidarisk

Lan Marie Berg, stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson i MDG, mener regjeringspartiene og SV må ta et betydelig ansvar for at rentene nå øker raskere enn antatt.

– De har unnlatt å ta noen som helst økonomiske grep for å få ned boomen i norsk oljeindustri i revidert budsjett. Alle milliardene som staten nå kaster etter mer klimaskadelig oljevirksomhet, bidrar til å presse renta opp for vanlige folk og bedrifter. Det er elendig klimapolitikk, men også uansvarlig og usolidarisk økonomisk politikk, skriver Berg i en e-post til E24.

Publisert: