Støre om Ukraina-krigen: – Vil sette oss på en historisk prøve

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ha beredskap for å håndtere opp mot 100.000 flyktninger – og styrke forsvar og sivil beredskap med 3,5 milliarder kroner.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Kristoffer Solberg
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Runa Fjellanger
 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Regjeringen bekreftet i går overfor VG at de skulle legge frem en omfattende kriseplan blant annet knyttet til beredskap, sanksjoner, forsvar og flyktningsituasjonen.

– Vi vet ikke hvor lenge krigen vil vare, eller hvor mange som vil komme hit. Men uansett vil det sette oss på en historisk prøve, sier Støre.

Beredskap for 100.000 flyktninger

Han påpeker at beregningsgruppen for utlendingsforvaltning anslår at det kan komme 35.000 utlendinger til Norge i 2022, 30.000 av dem fra Ukraina. Men de planlegger for at det kan bli enda høyere.

– Vi jobber med beredskapstiltak for å håndtere en ekstraordinær situasjon med opp til 100.000 flyktninger. Det er ikke sannsynlig, men vi må ha planer og beredskap fordi det kan skje, sier Støre.

– Da vil vi se innkvarteringer i lagerbygg, haller og teltleirer, måter vi normalt ikke gjør dette på, men som vil handle om å kunne sikre trygghet i en usikker situasjon, sier statsministeren.

Norge har allerede sagt ja til å hente 2500 flyktninger fra Moldova. SV gikk på talerstolen i Stortinget og oppfordrer til et norsk initiativ for å nå sårbare barn i Ukraina.

– Jeg har lyst til å oppfordre regjeringen til å se på om Norge kan ta et spesielt ansvar for en spesiell gruppe flyktninger, for det er et stort antall barn som nå er på flukt internt i Ukraina, barn som til vanlig lever på barnevernsinstitusjoner, kostskoler og lignende, som i stor grad er overlatt til seg selv id etter kaoset, sier SV-leder Audun Lysbakken.

OPPFORDRING: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må ta initiativ til et samarbeid med ukrainske myndigheter, Unicef og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). «Det er en konkret oppfordring til regjeringen», sier SV-lederen i Stortinget.

Vil styrke Forsvaret

Regjeringen varsler nå at de vil be Stortinget om en ekstraordinær bevilgning på 3,5 milliard kroner til forsvar og sivil beredskap i år. Les mer om Forsvaret i egen sak.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) gikk på talerstolen i Stortinget og støttet mer midler til forsvar, men kritiserte samtidig regjeringen for responsen på krisen.

– Jeg er glad for at regjeringen nå varsler økte bevilgninger til Forsvaret. En tydelig økning har Høyres fulle støtte, sier Solberg.

Regjeringen annonserte 27. februar at de ville sette av inntil to milliarder kroner til humanitær støtte til Ukraina. Høyre mener det er bra, men sier:

– Det er etter vår mening leit å se at Norge var blant de landene i Europa som responderte senest på Ukrainas bønn om hjelp, sier Solberg i Stortinget.

– Å få diskusjoner i offentligheten basert på at regjeringen ikke har gode beslutningsprosesser, virker forstemmende, sier Solberg.

SE: Oberstløytnant Tormod Heier forklarer krigen.

Krisepakke til næringsliv i Øst-Finnmark

Statsminister Støre sier at de også vil se på en støtteordning for det norske næringslivet som rammes i Øst-Finnmark.

– Vår handel med Russland er liten, i Øst-Finnmark er imidlertid en betydelig del av næringslivet avhengig av handel med russiske motparter. Regjeringen vil derfor fremme forslag om å utvide låneordninger, å bevilge 50 millioner kroner, fordelt via fylkeskommunen og vi ønsker å etablere en støtteordning for virksomhetene som nå rammes hardt av Russlands krigføring og sanksjonene, sier Støre.

Leder i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb, er sterkt kritisk til at Støre ikke kom med tiltak mot de høye diesel- og bensinprisene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Krigen i Ukraina

Flere artikler

 1. Regjeringen vil bevilge 14,4 milliarder kroner i Ukraina-pakke

 2. Finansministeren vil prioritere forsvar og beredskap i statsbudsjettet

 3. Støre etter Zelenskyjs tale: Vurderer mer våpen-hjelp

 4. Støre vil styrke Forsvaret: Trenger større utholdenhet

 5. Erna Solberg: – Norge må vurdere å trekke oljefondet ut av Russland