Mindre tro på renteheving etter Omikron: – Kanskje er det bedre å vente og se?

Spredningen av Omikron-viruset kan bli en «game changer» for Norges Bank, ifølge Swedbank, som ser betydelig økt risiko for at den planlagte rentehevingen i desember utsettes.

MINDRE TRO PÅ RENTEHEVING: Swedbanks Kjetil Martinsen.
  • Lage Bøhren
Publisert:

«De neste dagene og ukene vil bli avgjørende», skriver Swedbanks Kjetil Martinsen i en oppdatering fredag morgen.

Både Martinsen og andre makroøkonomer har den siste tiden vært samstemte om at det høye tempoet i norsk økonomi nærmest garanterer en ny renteheving fra Norges Bank i løpet av desember.

Utbruddet av Omikron-viruset i Norge, som har resultert i nye inngripende smitteverntiltak over hele landet, gjør at Martinsen plutselig ikke er like sikker lenger.

«Risikoen for at Norges Bank utsetter den annonserte hevingen i desember har økt betydelig. Kanskje er det bedre å vente og se? For eksempel til januar?», skriver Martinsen.

Han understreker at å holde styringsrenten på 0,25 prosent uansett ikke er nok til å redde økonomien, men at å trekke tilbake stimulans på et tidspunkt hvor økonomien potensielt er på vei inn i en rufsete periode, er «umusikalsk».

«Vi ser ikke for oss at Norges Bank er komfortable med å heve rentenivået på vei inn i nye og potensielt mer inngripende nedstengninger», skriver Martinsen.

– Alt annet enn hugget i stein

Swedbank-økonomen peker på foreløpig kunnskap om Omikron-viruset fra Sør-Afrika, som både tyder på at det er svært smittsomt, og at sykehusinnleggelser er på vei opp.

«I tillegg er tilfeller av Delta-viruset i Norge allerede på all-time high, og sykehuskapasitet er under press. Gårsdagens nye og generelle covid-restriksjoner er trolig ikke tilstrekkelige for å dempe infeksjonsratene nok i ukene som kommer. Strengere restriksjoner bør være på vei», skriver Martinsen.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, deler oppfatningen av usikkerheten knyttet til det nye viruset, samt de nye restriksjonene, har en negativ effekt på økonomien.

– Som vi har sett så mange ganger før i pandemien blir særlig hotell og restaurant, transport og kultur og underholdningsbransjen rammet. Samtidig går andre næringer mer som normalt, og varehandelen kan muligens få et nytt oppsving som følge av en viss vridning av etterspørsel fra tjenester til varer, sier Haugland til E24.

– I lys av dette er rentehevingen i desember alt annet enn hugget i stein. Jeg tror også komiteen selv er usikre her og nå, så informasjon som kommer den nærmeste uken blir viktig, legger hun til.

– Ikke åpenbart

DNBs sjeføkonom ser samtidig flere argumenter for at en renteheving fortsatt kan være på trappene.

– Gjennom erfaringer vi har gjort oss gjennom det siste drøye halvannet året, er det ikke åpenbart at lavere renter og tilhørende oppheting av «åpne» markeder som for eksempel boligmarkedet er den beste medisinen, sier Haugland.

– Å få renten litt videre opp, til et fortsatt svært lavt nivå på 0,5 prosent, fremstår derfor ikke som upassende, særlig ettersom inflasjonsutsiktene også har løftet seg i det siste.

Liten kunnskap om den nye virusvarianten og behovet for restriksjoner gjør imidlertid at Norges Bank kan ønske å være på den forsiktige siden, ifølge Haugland.

– I i tillegg er det risiko for rekordhøye strømutgifter i vinter som potensielt kan dempe forbruket, sier hun.

Nordea og Handelsbanken tror ikke på utsettelse

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, tror ikke at Norges Bank utsetter den planlagte rentehevingen i desember.

– Jeg tror heller ikke de gjør store endringer i sine renteplaner fremover på rentemøtet i desember. Men de vil åpenbart fremheve Omikron som en usikkerhetsfaktor som kan føre til at planene endres neste år, sier Olsen til E24.

Også Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov tror renteøkningen i desember fortsatt er «godt i rute».

«Foreløpig har vi ikke godt nok grunnlag for å revidere de samlede renteutsiktene for det neste året. Men slik situasjonen er nå, ligger risikoen på nedsiden. I første rekke er det nok Norges Banks neste planlagte renteheving, allerede i mars, som
fremstår som mindre sannsynlig», skriver Hov.

Han viser til at det er nettopp denne usikkerheten som har påvirket prisingen i markedet for fremtidige renteavtaler (FRA) de siste dagene, der markedet har gått fra å tro fullt på en ny renteheving i mars, til nå å prise sannsynligheten ned mot 50 prosent.

Les også

Norges Bank varsler rentehopp rett før jul

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Swedbank
  3. Norges Bank
  4. Kjersti Haugland

Flere artikler

  1. Vinden har snudd før rentemøte: – På to uker endret det seg fra fullstendig hugget i stein til veldig usikkert

  2. – Norges Bank innser at rentevåpenet kanskje ikke er det riktige våpenet

  3. Tror omikron-usikkerhet vil påvirke markedene: – Mye kan endre seg på kort tid

  4. Økonomer ser på alternative tall før rentemøtet: Følger innleggelser og mobilitet

  5. Swedbank venter færre rentehopp: – Vi tåler det ikke