Overblikk

Statsbudsjett, ny regjering og sterk krone

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Denne uken er det så mye som har skjedd i nyhetsbildet at det har vært krevende å få med seg alt. Statsbudsjettet har kommet, Nobelprisen i økonomi er delt ut, den norske kronen er sterkere og vi har fått ny regjering. Dette er bare noen av økonomisakene som har preget nyhetsbildet.

Jeg skal ta deg gjennom de største tingene innenfor økonomi og næringsliv.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) og finansminister Jan Tore Sanner (H) i Stortinget i forbindelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

Statsbudsjett

Solberg-regjeringen la denne uken frem sitt aller siste statsbudsjett.

Hvor mange Tesla Model 3 kan man kjøpe for 322 milliarder kroner? Og hva annet kan man få for milliardene regjeringen foreslår å bruke fra Oljefondet i 2022?

Men enda viktigere: Hva betyr det nye statsbudsjettet for deg?

Kort fortalt er dette noen av de største endringene som foreslås fra 2022: Dyrere drivstoff, lavere inntektsskatt, jobbfradrag for unge, skattelette for familier med flere barn og dyrere alkohol og tobakk.

Avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H) og påtroppende finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under nøkkeloverrekkelse i Finansdepartementet.

Nøkkeloverrekkelser

Etter uendelige saker i mediene om hvilke politikere som tar over hvilke departementer, fikk vi denne uken fasiten på hvem som blir våre nye ministre.

Torsdag var det klart for ny regjering, og nye statsråder overtok nøklene til de ulike departementene. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tok over Finansdepartementet fra Jan Tore Sanner (H), og Jan Christian Vestre (Ap) tok over nøkkelen til Næringsdepartementet fra Iselin Nybø (V).

Vi fikk også tidenes yngste justisminister i Senterpartiets 28 år gamle Emilie Enger Mehl.

Kronekursen styrker seg ytterligere, og har i løpet av de siste månedene kommet godt og vel tilbake til nivåene før pandemien.

Sterkere krone

Etter at landet åpnet opp er det kanskje en del som også har tenkt å ta seg en ferietur ut av landet, og da er det godt nytt at den norske kronen har tatt seg opp.

I takt med høyere oljepris og optimisme på børsene styrker kronen seg, og vi har nå sterkeste krone mot euro siden juli 2019.

Andre gode nyheter er at Norge tjener grovt på skyhøye gasspriser, og det er satt ny rekord i eksportverdi for september. Statistisk sentralbyrå skriver at «situasjonen i norsk vareeksport er historisk sett helt eksepsjonell».

Godt og blandet

 • NRK skriver at både strikking og gitarspilling kan være snarveier til hverdagslykke.
 • DN skrev denne uken at det ikke er sikkert at Nille får julevarene sine i tide, og at å få inn julevarer i januar er en katastrofe for kjeden.
 • Aftenposten skrev denne uken en nyhetsanalyse av Finansdepartementet. Nærmere bestemt handler det om kulturen og tradisjonen i departementet. – Vedum kommer til et departement som anser seg selv som hevet over de andre. Hatet av mange, elsket av noen få, skriver Aftenpostens journalist.

Helgetips

Denne helgen er det mye spennende lesestoff på E24. Ukens navn er Gustav Magnar Witzøe. Den siste uken har det blitt kjent at Witzøe jr. legger 110 millioner i ny veldedig stiftelse, og i forrige ukes Skavlan sa Salmar-arvingen at han synes det er vanskelig å bli motivert av penger.

Personlig gleder jeg meg alltid til sakene fra Silicon Valley og denne uken er det intet unntak.

I helgen kan du lese om juks og bedrageri i Silicon Valley. Den mye omtalte Elizabeth Holmes-rettssaken har ført til et kritisk blikk på Silicon Valleys «fake it till you make it»-kultur.

Hør forresten kollega Linn Kongsli Hillestad fortelle om Holmes-saken i Aftenpostens Forklart.

Elizabeth Holmes, grunnlegger av bioteknologiselskapet Theranos.

Når det blir mørkere og kaldere opplever jeg at det er enda viktigere å gjøre ting som gir en energi. Musikk gir meg mye glede, og ikke minst det å danse. Da mener jeg ikke stiv koreografi, men rett og slett å danse litt fritt, helt for seg selv. Jeg prøver alltid å få det til når jeg er alene hjemme.

Denne damen på Instagram illustrerer godt hvordan slik dansing kan se ut:

Håper du får en super helg, om du velger å danse deg inn i den eller ei.

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer til sofie@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Solberg-regjeringen
 3. Silicon Valley
 4. Politikk
 5. Finansdepartementet
 6. Gustav Magnar Witzøe
 7. Theranos

Flere artikler

 1. Overblikk: Boligprishopp, arbeidsledighets­fall og oljeskatt

 2. Vedum får statssekretær fra PR-bransjen

 3. Twitter-inspirert aksjesalg, makrotall og luksuskluss

 4. Overblikk: Renta skal opp, børsene går ned og Ap varsler coronagransking

 5. Vedum stopper omstridt oljefond-utredning

 6. Vedum om avgifter på bensin og diesel: – Skal gjøre det på en måte som ikke slår for skjevt ut