Gjedrem og Kristin får kjeft

Både Norges Bank og Kristin Halvorsen får skjenn for den økonomiske politikken. OECD ber begge om å stramme kraftig til.

  • Øystein Sjølie
Publisert:

OECD, en organisasjon som grovt sagt består av verdens 30 rikeste land, anbefaler i sin siste rapport at Norges Bank setter opp renten. Og renten må opp raskere enn Norges Bank vil.

- Dette er kraftig kost fra OECD. Organisasjonen er som oftest svært diplomatisk, men ikke nå, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor Markets til E24.

Nøytral til sommeren

Etter Norges Banks prognoser skal renten tilbake til nøytralt nivå, mellom 5 og 6 prosent, i løpet av 2008. OECD mener tempoet må settes kraftig opp, slik at nøytral rente nås sommeren 2007. Og OECD tror Norges Bank vil skifte mening.

- Dette er kraftig kritikk fra OECD. De mener Norges Bank satte renten for langt ned, og at banken setter renten for sakte opp, sier Dørum.

OECD mener at lønnsveksten neste år kan bli mye høyere enn 5 prosent, som er prognosen til Norges Bank. Høy lønnsvekst er en god indikator på en overopphetet økonomi.

Norges Banks neste rentemøte er 13. desember.

Kritikk mot finanspolitikken

OECD kritiserer Finansdepartementet også.

- Etter mer enn tre år med sterkere vekst enn trendveksten, er det tegn på overoppheting av norsk økonomi. Flere flaskehalser og økende risiko for sterk lønnsvekst gjør det nødvendig med strammere budsjettpolitikk, en raskere oppgang i rentene og nye reformer for å øke arbeidstilbudet, skriver organisasjonen om Norge.

Organisasjonen anbefaler regjeringen å bruke vesentlig mindre enn 4 prosent av oljefondet de neste årene. For 2007 vil regjeringen bruke såvidt over 4 prosent.

Flere nyheter på E24.

Vekst

OECD venter fortsatt sterk vekst i norsk økonomi både i 2007 og 2008. Organisasjonen venter litt høyere BNP-vekst i Fastlands-Norge enn Finansdepartementet neste år. Det skyldes særlig at OECD venter en fortsatt vekst i oljeinvesteringene.

De siste tallene for arbeidsledigheten viste en ledighet på 3,3 prosent. OECD tror dette nivået vil holde seg ut neste år.

Balanse i verden

De siste årene har den økonomiske veksten vært sterkere i USA enn i Europa. Nå tror OECD forskjellen vil bli mindre.

I eurosonen tyder både data og stemningsundersøkelser på at et solid oppsving er på gang. Det er imidlertid fremdeles risikofaktorer i Europa. En konsolidering av budsjettene i Tyskland og Italia er blant dem, skriver OECD.

Boligbobler

- Selv om boligmarkedet i flere år har bidratt til å understøtte den økonomiske aktivititeten, har prisene i mange land nå nådd så høye nivåer at de neppe kan opprettholdes. Det gjelder særlig USA, Spania, Danmark, Frankrike, iallfall etter våre beregninger, skriver organsisasjonen.

OECD har ikke regnet på det norske boligmarkedet.

Når priskorreksjoner starter, kan dette bidra til at hele økonomien bremser opp.

I Dagens Næringsliv tirsdag advarer flere økonomer mot en mulig boligboble i Norge.

Les også: Frykter boligkrakk

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. NHOs sjeføkonom om norsk økonomi:
    – Vi har snudd ting på hodet

  2. NHO spår lønnsfest

  3. Wall Street Journal: Prishopp på luksusskinke er tegn på Spanias comeback

  4. Frykter ny jappetid i boligmarkedet

  5. NHO om norsk økonomi: – Nå lysner det for alvor