Finsk kjernekraft skal redde Norden

Finlands nye atomreaktor skal produsere like mye strøm som 6000 vindmøller.

  • Øystein Sjølie
Publisert:

Finland bygger for tiden et kjernekraftverk i Olkiluoto i sør-Finland. Når kraftverket står ferdig i 2011 vil det produsere like mye strøm som 6000 vindmøller, skriver Dagens Næringsliv.

Den halvstatlige kraftgiganten Fortum står for 25 prosent av investeringen, mens en sammenslutning av kraftkrevende industri spytter i 57 prosent. Det kraftverket som bygges nå vil koste 25 milliarder kroner.

- I Norden har energi vært et konkurransefortrinn for industrien. Nå ser vi at prisene i markedet øker og utjevnes mellom Norden og Europa. Hos oss er det derfor industrien selv om har løftet frem atomkraftprosjektene, sier Carola Tier-Lehtinen til Dagens Næringsliv.

Flere nyheter på E24.

Billig strøm

Kostnadene ved å produsere strøm i nye kjernekraftverk er mellom 35 og 40 øre. Det er betydelig billigere enn kostnadene i gasskraftverk som må rense eksosen for CO2.

Ifølge Tier-Lehtinen mener finske myndigheter at sikkerheten ved avfallsbehandlingen er god nok, men hun forstår at mange er bekymret.

- Spørsmålet er om det ikke er mer etisk for de neste generasjonene å lagre atomavfall enn å produsere energi gjennom fossilt brennstoff som bidrar til alvorlige klimaendringer, sier hun.

Les også Rögnvaldur Hannessons kommentar: Atomkraft ved Oslofjorden

Publisert:

Flere artikler

  1. Thor skal ha kjernekar

  2. Norges største kraftverk

  3. Betalt innhold

    Lyses nye millardanlegg skal forsyne 75.000 husstander med strøm

  4. Betalt innhold

    Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp

  5. Storbrann kan gi økt strømpris