Kjempeopptur i USA

Plutselig skyter alt til himmels.

Publisert:

Det er en opptur av de sjeldne på Wall Street torsdag. Glemt er frykten fra onsdag - nå er det optimismen som regjerer.

S&P 500-indeksen steg med hele 4,2 prosent. Dow Jones-indeksen drar til med 3,9 prosent, mens Nasdaq-indeksen stiger med 4,9 prosent.

Følg det amerikanske aksjemarkedet med E24 Børs.

Ryktedrevet

Det er rykter om at myndighetene jobber med en mer permanent løsning på kredittkrisen som er grunnlaget for oppgangen. I tillegg hjelper ubekreftede meldinger om at Kina kommer til å kutte skatten på aksjehandel.

Ryktene i markedet går på at finansminister Henry Paulson ønsker å etablere et nytt tilsyn eller direktorat som vil få i oppgave å overta råtten gjeld fra de store finansinstitusjonene, skriver CNN Money.

- Markedet stiger helt klart på disse Paulson-ryktene, sier aksjesjef Dave Rovelli i Canaccord Adams til CNN Money.

Optimistene håper at hvis dette skjer, kommer bankene til å begynne å låne ut penger igjen, og økonomien vil dermed få tilgang til nødvendig kreditt.

Kamp mot pessimistene

Like viktig er det også at både amerikanske og britiske myndigheter prøver å stoppe såkalt "shorting", det vil si at en investor selger en aksje han ikke eier med hensikten å kjøpe aksjen tilbake på et senere tidspunkt og til en lavere kurs.

Les også: Storbritannia forbyr "shorting"

Kampen mot "shorting" sender bankaksjene rett opp, og begrenser det voldsomme kursfallet som rammet Morgan Stanley og Goldman Sachs fra starten av.

Bloomberg skriver at USAs tre største pensjonsfond har sluttet å låne ut aksjer i Morgan Stanley og Goldman Sachs til "shorting". Det begrenser omfanget av denne virksomheten kraftig.

- En hver regulering som prøver å bremse aktiviteten til pessimistenes raid, vil bli tatt godt i mot. Det er ingen grunn til at Goldman Sachs eller Morgan Stanley skal måtte selge seg billig hvis de har økonomisek miodeller som virker, og det har de, sier investeringssjef David Katz Matrix Asset Advisors til Bloomberg.

Wachovia som rapporteres å være i samtaler med Morgan Stanley om en fusjon, steg med 59 prosent. Bank of America og Citigroup fulgte opp henholdsvis 12 og 20 prosent.

Morgan Stanley og Goldman Sachs som startet med fall på over 20 prosent, endte dagen med fall på henholdsvis 0,5 og 5,7 prosent. Totalt steg finansindeksen med 8,5 prosent.

Bred oppgang

Det var ikke bare finansaksjene som hadde en god dag. konglomeratet General Electric steg med 6,8 prosent, oljeselskpet ExxonMobil la på seg 2,4 prosent.

Les også: Endelig en opptur på børsen

Flere nyheter på E24.

Publisert: