Ny måling gir blått flertall

Høyre og Fremskrittspartiet gjør rent bord i en ny meningsmåling.

MEDVIND: Erna Solberg og Siv Jensen kan glede seg over medvind på meningsmålingene.
Publisert: Publisert:

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville de to partiene fått 86 mandater og rent flertall.

I meningsmålingen som er utført av Norfakta for de to avisene Klassekampen og Nationen, har de rødgrønne falt ned til en samlet oppslutning på 37,8 prosent, mens Høyre og Frp samlet har 50,5 prosent.

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville de rødgrønne endt opp med hele 20 mandater færre enn de har i dag, totalt 66, mens Høyre og Frp ville fått 86 mandater.

Det betyr at Høyre og Fremskrittspartiet ville ha vært i stand til å regjere alene, uten å være avhengige av støtte fra KrF og Venstre.

– Arrogante

Valgforsker Frank Aarebrot mener at det ville vært et mirakel om regjeringspartiene hadde gjort det bra på målingen og mener de skubber velgerne bort fra seg ved å dytte en rekke upopulære saker på folk. Han mener regjeringen oppfører seg arrogant.

– Vi snakker om en regjeringsarroganse, mens opposisjonen virker vennligere og vil lytte, sier Aarebrot til Nationen.

SV har i den nye meningsmålingen nesten halvert oppslutningen siden valget i 2005, som endte med at de gikk inn i regjeringen. Partiet kan ikke vente seg noen forbedring med det første, tror statsviter Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

– Problematisk

– Det er ingen stor grunn til å tro at SV skal tjene på Hardanger-striden så lenge de sitter i en regjering som har vedtatt at kraftlinjen skal bygges. Saken blir problematisk for SV uansett, sier Saglie til Klassekampen.

Tallene fra målingen (med endring siden sist i parentes): Ap 28,7 (+1,0), SV 4,6 (-0,7), Sp 4,5 (-0,7), Venstre 5,4 (+0,3), KrF 4,2 (-0,6), Høyre 26.0 (-0.8), Frp 24,5 (+2,8), Rødt 1,6 (0), Andre 0,5 (-1,4).

Flere nyheter på E24.

Publisert: