PROFESSOR OLE GJEMS-ONSTAD: - Selskapsskatten må ned

Skattesystemet gjør konkurransevilkårene for norske bedrifter stadig verre, mener BI-professor.

Scanpix/Jon Hauge
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Professor i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad, frykter at flere norske selskaper flytter utenlands hvis myndighetene ikke gjør noe med skattenivået.

- Bedrifts- og kapitalbeskatningen er noe av det viktigste for økonomisk vekst i et land. Der mange andre land har nedjustert selskapsskatten de siste årene, har vi beholdt den samme satsen siden 1992, sier Gjems-Onstad.

- Når vi i tillegg har færre fradragsmuligheter enn i mange andre land, blir den effektive bedriftsbeskatningen for høy, sier han.

LES OGSÅ: Rike pensjonister får skattesmell

- Skadelig skatt

Gjems-Onstad holdt onsdag et av innledningsforedragene under BIs statsbudsjettseminar i Oslo.

Der trakk han frem at statsbudsjettet for 2011 "ikke inneholder noen incentiver til verdiskapning", og at konkurransevilkårene for norske bedrifter er blitt verre ved at mange av nabolandene våre har redusert selskapsskatten de siste årene.

- Internasjonalt ser man at selskapsbeskatningen nærmer seg null, fordi det ganske enkelt er en skadelig skatt. Myndighetene ønsker at virksomhetene skal etablere seg, og setter i stedet høyere skattesatser på utbytter, sier han til E24.

Gjems-Onstad mener norske myndigheter burde tatt de samme grepene.

- Man burde sette ned selskapsbeskatningen, og gjerde inn selskapene slik at hvis du skal ta ut penger i utbytte, så må du betale høyere skatt. På den måten legger man til rette for at kapitalen forblir i selskapene.

LES OGSÅ: Samleside: Alt om statsbudsjettet 2011

- Skattemessig forverret

Norske selskaper beskattes i utgangspunktet med 28 prosent av overskuddet etter fradrag. Sverige nedjusterte selskapsskatten fra 28 prosent til 26,3 prosent i begynnelsen av 2009, mens danskene på sin side betaler 25 prosent.

Enkelte nye EU-land i Øst-Europa har dratt ned selskapsbeskatningen til under 20 prosent for å tiltrekke seg utenlandske investorer.

I tillegg spiller fradragsrettigheter inn i beregningen av effektivt skattenivå.

Gjems-Onstad viser til en OECD-undersøkelse som tydeliggjør at Norges ranking hva gjelder effektiv skattesats har forverret seg.

Han peker også på at regjeringens egen sammenlikning av skattenivået med andre OECD-land foregår på feil premisser.

- Formueskatten trekkes ikke inn, så sammenlikningen med utlandet blir derfor skjev.

LES OGSÅ: Reve: - Trist at politikerne ikke tar muligheten

Maner til debatt

Gjems-Onstad etterlyser en mer seriøs debatt om det generelle skattetrykket for norske bedrifter.

- Debatten virker fastlåst. Det er få talsmenn fra næringslivet i dette spørsmålet. Kanskje de føler det ikke er håp om å vinne frem, sier Gjems-Onstad.

Han oppfordrer den nåværende regjeringen til å ta et steg til tilbake og se over det norske skattesystemet i lys av endringene i nabolandene.

- Regjeringen kaller enhver skatteendring som er positiv for bedriftene, for skattelettelser, og det driver man liksom ikke med, fordi det er synd. Vi burde kunne forvente et høyere debattnivå enn det, sier Gjems-Onstad.

LES OGSÅ: Ørjasæter: Skummelt statsbudsjett

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Professor blåser av regjeringens skatteendringer : – Mye støy og lite substans

  2. Derfor presser EU Irland

  3. – Nullskattebegrepet er blitt en retorisk gimmick

  4. Forventer store endringer i skattesystemet

  5. Dette viser skattelistene egentlig