Norske nøkkeltall

Nordea spår investeringsfall: – Vil dempe norsk økonomi

2020 kan bli det foreløpig siste året med vekst i Norges oljeinvesteringer. Til neste år faller investeringene med fem prosent, anslår Nordea i nye prognoser.

Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Selv om fem prosent ikke er dramatisk, tror storbankens økonomer det vil dempe Norges økonomiske vekst, etter en periode med drahjelp fra investerings-boom i oljesektoren.

– Anslaget er basert på det vi vet om oljeselskapenes planer fremover. Mange av de store utbyggingsprosjektene begynner nå å bli ferdigstilt. Vi vil gå fra kraftig vekst til et moderat fall i oljeinvesteringene, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

– Og det kommer til å prege vekstbildet til norsk økonomi, sier sjeføkonomen.

Les også

Singapore venter økonomisk nedtur etter Kina-virus

Tror BNP-veksten bremser

I Nordeas nye rapport med økonomiske utsikter øynes stø kurs for norsk økonomi fremover – dog med noe lavere økonomisk vekst enn i 2018 og i fjor, blant annet grunnet de synkende oljeinvesteringene.

– Norsk industriproduksjon følger typisk investeringsbildet i oljesektoren og vil derfor også dabbe av. Det vil dempe veksten i norsk økonomi, skriver Nordea i rapporten.

Etter en estimert vekst i bruttonasjonalproduktet på 2,5 prosent på fastlandet i 2019, ventes en lavere BNP-vekst på 1,8 prosent i år, og 1,6 prosent i 2021.

Nordea venter ellers «lav og stabil» arbeidsledighet på 3,5 prosent både i år og 2021.

Storbanken tror på stø kurs også fra Norges Bank: Dagens styringsrente på 1,5 prosent forblir uendret i år, og vil heller ikke endres i 2021, anslår de.

Les også

Prognoseprisen: Norges Bank vant for femte gang

... men at nordmenns forbruk øker

Og selv om investeringsviljen dempes i oljenæringen og industrien, vil pilene peke oppover i andre deler av næringslivet, blant annet i tjenestesektoren, tror storbanken.

Norske forbrukere vil også trekke veksten opp, ifølge Nordea. De tror det private forbruket vil øke fra 1,6 prosent i 2019 til 2,2 prosent i 2020 og 2021.

– Renteøkningene fra Norges Bank bidro vesentlig til den moderate forbruksveksten i fjor, bemerker Nordea-økonomene i rapporten.

De mener sentralbanken nå «ser ut til å være ferdig» med renteøkninger for denne gang, og at dette vil støtte opp under økt privat forbruk.

– Samtidig vil fortsatt lav arbeidsledighet bidra til å holde lønnsveksten oppe, skriver Nordea-økonomene.

De anslår stabil prisvekst på rundt to prosent de neste årene.

Les også

Verdensbanken: Moderat økonomisk vekst i år

Tviler på boligpris-comeback

Boligprisene steg under tre prosent i 2019. Men enkelte økonomer har spådd sterkere boligprispress i Norge fremover, blant annet drevet av en ventet svekkelse i nybolig-tilførselen, utsikter til økt kjøpekraft og fortsatt lave renter.

Olsen tviler.

– Vår beste gjetning er at boligprisene vil stige nær pris- og lønnsveksten, altså rundt tre prosent. Det er der vi ligger nå, sier sjeføkonomen til E24.

Nordea mener markedet ser ut til å være i god balanse, uten tegn til boligmangel som vil fyre opp prisutviklingen.

– Oslo er imidlertid et spesielt marked, og det kan godt være at prisveksten blir høyere her, sier Olsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Nordea
 3. Nordea Markets
 4. Kjetil Olsen
 5. Oljeinvesteringer
 6. Norges Bank
 7. Industri

Flere artikler

 1. DNB Markets venter taktskifte: – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»

 2. Fersk NHO-rapport: – Den sterke veksten er i ferd med å avta

 3. SSB: Oppturen i norsk økonomi nærmer seg slutten

 4. SSB spår boligprisvekst på ni prosent i år

 5. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020