Å VÆRE PERMITTERT ER EN OK-TILVÆRELSE? – Å få akkurat nok penger samtidig som du har masse tid til å dyrke din hobby er for mange et besnærende alternativt til å returnere til jobb, skriver kronikøren. Her et illustrasjonsbilde av en kvinne som går skogstur i Skatval i Trøndelag.

Gorm Kallestad

«Lykkelig» som permittert?

Nå som samfunnet igjen åpner seg, er det ikke alle som er like glade for å returnere på jobb.

 • Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub er partner i kommunikasjonsbyrået Whydentify, og en ledende eksperter på «employer branding»
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Enkelte er lykkelige som permitterte.

Hva bør arbeidsgivere gjøre med dem?

Flere hundre tusen nordmenn har blitt enten helt eller delvis permittert som følge av coronakrisen – og det har rammet bredt. Nå som samfunnet begynner å åpne igjen, er nok de fleste glade for å komme tilbake til jobb. Gleden knytter seg åpenbart til å få full lønn igjen, men også gjensyn med kolleger og opplevelsen av mestring og mening.

En nasjonal aktør i serveringsbransjen jeg kjenner har opplevd nettopp dette, der ansatte har kommet jublende tilbake. Ikke alle arbeidsgivere er like heldige.

En annen kunde i samme bransje opplever nemlig at det ikke er like lett å få alle medarbeidere tilbake på jobb.

E24-spesial: Slik rammes bedriftene av coronaviruset

Enkelte ansatte trives såpass godt som permittert av de i grunn foretrekker å komme tilbake på jobb først over sommeren! Det er det flere arbeidsgivere som opplever.

Det er viktig for arbeidsgivere å huske at ikke alle har like gode incentiver for å komme tilbake på jobb. Om lønnen til de ansatte er relativt beskjeden er ikke nedgangen i inntekt grunnet overgang til dagpenger like stor som for dem som tjener godt over 6G.

Med rentenedgang og bortfall av utgifter til månedskort kan det hende at den økonomiske situasjonen er håndterlig.

I tillegg er det for mange vrient å kombinere jobb med tidlig henting i barnehagen, dessuten følge opp barn som ikke har skole hver dag. I tillegg det er på ingen måte sikkert at alle opplever jobben som den arenaen der de opplever mest glede eller mening.

Å få akkurat nok penger samtidig som du har masse tid til å dyrke din hobby er for mange et besnærende alternativt til å returnere til jobb.

Selv for de arbeidsgiverne som har ansatte som er villige til å komme tilbake på jobb, er det ikke gitt at de returnerer med motivasjonen på topp, fulle av engasjement og evig tro til Dovre faller.

Sett denne? Regelendring gir tusener i tap for deltidspermitterte

Mange føler seg nok mindre viktige, som noen det var lett ofre, kanskje
usynlige. For å parafrasere Eddie Murphy er det nok mange ansatte som lurer på hva du som arbeidsgiver har gjort for dem i det siste. Er svaret lite eller ingenting, bør du være på vakt.

Det er neppe alle arbeidsgivere som har vært like flinke til å opprettholde kontakt og forsterke en kultur de siste månedene. De beste arbeidsgivere har tilbudt kurs, arrangert digitale intimkonserter, hatt daglige meldinger fra sjefen, dratt hjem til de ansatte, hatt digitale fredagspils m.m.

E24-kommentar: Dagene som rystet regjeringen

Arbeidsgivere som ikke har vist en innsats overfor sine ansatte, bør
kanskje ikke forvente så mye innsats i retur fremover. Lojalitet må gå begge veier.

En undersøkelse jeg nettopp gjennomførte blant 1800 medarbeidere viser at de som har vært permitterte har fått økt lyst til å søke ny jobb, dessuten er det mange som er langt mindre lojale enn før. Om du ikke har helt kontroll på hvordan stemninger er blant dine ansatte, bør du finne ut av det snarest.

Mange arbeidsgivere har de siste årene investert mye i onboarding av nye medarbeidere – et spesielt opplegg for alle nye ansatte. Nå er det kanskje på høy tid å tenke på «reboarding» for dem som kommer tilbake fra permittering. De trenger og fortjener en ekstra varm velkomst, litt gode doser inspirasjon, å bli sett, en ekstra dæsj omtanke og kanskje noen kurs.

Dine ansatte kommer nok tilbake, men du må nok investere både tid og ressurser før motivasjonen deres er på topp.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Arbeidsledighet
 3. Arbeidsliv
 4. Lønn
 5. Jobb
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå er NAV klar med lønnskompensasjon

 2. Oppfordret til forskuttering av dagpenger. Nav har ikke løsning klar

 3. Eksplosiv permitteringsvekst med nye coronaregler: – Man har ikke tenkt nok på å holde folk i arbeid

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny forskning: To av tre ble permittert fra bransjer som ikke var pålagt å stenge

 6. Vil verdiene dine overleve Corona?