USAs sentralbank vil låne ut dollar til Norges Bank

USAs sentralbank tilbyr seg å låne ut 30 milliarder dollar til Norges Bank, og setter opp lignende avtaler med en rekke andre sentralbanker, for å dempe uro i markedene.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Saken oppdateres.

USAs sentralbank har satt opp midlertidige låneordninger for å sikre amerikanske dollar til Norges Bank og en rekke andre sentralbanker, ifølge en melding.

Målet er at andre sentralbanker ikke skal gå tomme for dollar. Virksomheter er avhengige av dollar for å kunne gjennomføre transaksjoner, som kjøp av metaller, olje og andre varer, som vanligvis skjer i dollar. Mange aktører i Europa og Asia låner også ut penger i dollar. Samtidig har mange aktører «hamstret» dollar etter coronakrisen, ifølge Financial Times.

«Disse avtalene, som de som allerede er etablert mellom Federal Reserve og andre sentralbanker, er laget for å hjelpe med å dempe press i de globale finansieringsmarkedene for amerikanske dollar, og dempe effekten av dette presset på tilgangen til kreditt til husholdninger og virksomheter, både innenlands og i utlandet», skriver Federal Reserve.

Les også

Norges Bank trapper opp ekstraordinære lån til bankene

Tilbyr til flere

Den amerikanske sentralbanken sier den har satt opp lignende låneordninger for dollar også til sentralbankene i Australia, Brasil, Danmark, Sør-Korea, Mexico, New Zealand, Singapore og Sverige.

– Riksbanken har nær kontakt med Norges Bank og Danmarks Nationalbank som også har inngått denne denne avtalen i dag, skriver Sveriges sentralbank Riksbanken i en melding. Danmarks sentralbank har sendt ut en lignende melding.

Gjennom det midlertidige programmet som ble kunngjort torsdag vil Fed tilby swap-linjer på 60 milliarder dollar til en del av sentralbankene, og 30 milliarder dollar for andre, inkludert Norges Bank. Programmene skal være på plass i minst seks måneder, opplyser USAs sentralbank.

Allerede søndag meldte Federal Reserve at den hadde etablert slike ordninger med sentralbankene i Canada, Storbritannia, Japan og Sveits og med Den europeiske sentralbanken (ESB).

Ekstralån og mulig krone-inngrep

Norges Bank kom med flere strakstiltak for å sikre stabilitet i norsk økonomi torsdag.

Blant annet kom banken med varsel om at den vurderer inngrep i kronen for å unngå at den svekker seg videre. Kronen har vært svært svak de siste dagene, og det vil øke prisene på mat og andre varer for nordmenn, i en tid hvor mange har lavere inntekt grunnet coronakrisen.

I tillegg kom banken med løfter om ytterligere ekstraordinære lån til bankene med løpetid på opptil et år. Dette skal gi bankene trygghet til å kunne hjelpe bedrifter i Norge gjennom krisen, som i verste fall kan vare i mer enn de tre månedene som har vært løpetiden på slike lån fra Norges Bank tidligere.

Les også

Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet

Sentralbanker offentliggjør etableringen av midlertidige dollar-likviditetsordningerFederal Reserve etablerer ordninger for å sikre andre sentralbanker tilgang til dollar
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Norges Bank holder dollar-auksjon torsdag

  2. USA-prisene 5,3 prosent høyere enn for ett år siden

  3. Norges Bank med nytt dramatisk rentekutt

  4. USAs sentralbank venter høyere vekst

  5. Norges Bank kjemper mot krise og dramatisk kronefall: – Vil bruke alle sine verktøy