Sindre (24) ble permittert på mandag – for ham og mange andre studenter, blir husleien nær umulig å betale

Fulltidsstudenter med deltidsjobb får ikke dagpenger hvis de blir permittert. Nå ber de utleiere være fleksible.

Økonomistudent Sindre Bygjordet Berge håper utleiere kan være fleksible på kontrakter og leie når flere studenter mister inntekten sin som følge av coronavirusutbruddet.

Privat
 • Nora Rydne
Publisert:

– Hvis man ikke har mulighet til å skaffe midler andre steder, blir man stående uten å kunne betale leie. Mange vil nok måtte flytte hjem, sier Sindre Bygjordet Berge (24) til E24.

Han er på siste året av en bachelorgrad i økonomi og ledelse ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og bor i Diagonalen studentboliger i Bjørvika, som er eid av Olav Thon gruppen. Leien ligger på 7.500 kroner og oppover – utbetalingen fra Lånekassen ligger i dag på rundt 8.300 kroner i måneden.

Les på E24+

Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

Coronavirusutbruddet har ført til at svært mange blir sendt i permisjon på ubestemt tid – blant dem er mange studenter med deltidsjobber. Berge ble selv permittert fra deltidsjobben i Anton Sport mandag.

– Som fulltidsstudent har man ikke krav på dagpenger når man blir permittert. Jeg synes det er dårlig at man skal straffe studenter som er flinke og jobber ved siden av, sier Berge.

Ber utleier være fleksibel

Flere stortingspolitikere har uttalt til studentavisen Universitas at tiltak vurderes for å sikre studentene som mister inntekt.

Men inntil det eventuelt kommer på plass, vil mange studenter få problemer med å betale husleien. Også en inntektsreduksjon ved dagpenger vil kunne gjøre store utslag i en stram studentøkonomi. Det er ikke uvanlig at husleien spiser opp godt over halvparten av det studentene får av lånekassen.

Berge forteller at leietagerne i Diagonalen studentboliger har sendt brev til Thon-gruppen, der de ber dem være fleksible.

– Vi har skrevet at mange er fortvilet og kommer til å gå i underskudd på grunn av viruset. Jeg mener ikke nødvendigvis de må kutte i leien, men kanskje være fleksible på oppsigelsestid. I dag er den på tre måneder – der kan de fra sin side kanskje vise litt skjønn, sier Berge.

Les også

Antallet ledige mer enn doblet på én uke

– Bør senke husleien

– Dette er et problem for alle studenter i Norge, og jeg vil tro alle fagforeninger opplever det samme som oss med sine studentmedlemmer, sier administrerende direktør Nina Riibe i Econa, interesse- og fagforeningen for masterutdannede økonomer.

Hun forteller at studentene som er blitt permittert fra deltidsjobben nå henvender seg til dem og er bekymret for hvordan de skal få hjulene til å gå rundt.

Administrerende direktør Nina Riibe i Econa.

Annette Larsen/Econa

Riibe håper signalene fra politikerne om å myke opp reglene for permitterte fulltidsstudenter blir en realitet, men påpeker at den økonomiske situasjonen for studenter likevel blir utfordrende som følge av coronaviruset.

– Studenter er en gruppe som ikke har flust med penger i utgangspunktet. Uansett om staten myker opp reglene, vil de få redusert lønn som alle andre som blir permittert. De kommer til å trenge hjelp, og ikke alle har foreldre som kan stille opp, sier Riibe.

Hun oppfordrer utleiere til å kutte i leien for permitterte.

– Vi oppfordrer studentene til å gå i dialog med utleiere for å finne en smidig løsning. Dette er en dugnad der alle må bidra med det de kan. Ingen utleier er tjent med at folk flytter ut heller, så de bør senke husleien i en periode, sier Riibe.

Thon: – Foreløpig ikke på agendaen

Konserndirektør Ole Christian Hallerud i Thon Eiendom ønsker ikke å kommentere henvendelsen fra Diagonalen studentboliger direkte.

Thon Eiendomsseslskap ASA er eid av eiendomsmilliardær Olav Thon, og har 1750 leiligheter til leie – hovedsakelig i Oslo. Selskapet er også en stor aktør innen utleie av næringseiendom, altså butikker, restauranter og kjøpesentre. I 2018 omsatte selskapet for 962 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 466 millioner kroner.

– Vi er i løpende dialog med leietagerne våre. Det vi kan si er at vi i dag har besluttet å gi betalingsutsettelse for leietagere som er rammet av likviditetsproblemer på grunn av corona, men det er en problemstillings som hovedsakelig er knyttet til næringseiendom hittil, sier Hallerud.

Les også

Thon utsetter husleie for butikker etter coronakrise

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på om det vil bli aktuelt med betalingsutsettelser, redusert leie eller kortere oppsigelsestid på leiekontrakter for de private leietagerne.

– Foreløpig er ikke det på agendaen, men ting endrer seg fort. Dette er noe vi må vurdere når vi ser hvordan situasjonen utvikler seg, sier Hallerud.

– Litt tidlig å konkludere

Heller ikke Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), som driver en rekke tilbud for studenter i tillegg til å leie ut rundt 8600 studentboliger i Oslo, har vurdert å sette ned leien for permitterte studenter.

– Vi har stor forståelse for at studentene nå er bekymret for økonomien og studieprogresjonen sin, og vi i SiO jobber på spreng for å sikre studentene et godt velferdstilbud i en krevende tid. Vi ser nå på praktiske løsninger for betalingsutsettelse for studenter som av ulike grunner har midlertidige problemer med å betale husleieregningen. Andre tiltak må vi få komme tilbake til. Det er litt tidlig å konkludere om hva som er de rette tiltakene, gitt at det pågår store nasjonale prosesser for vurdering av krisepakker, skriver boligdirektør Gunn Kirsti Løkka i en e-post til E24.

Hun forteller at SiO inn til videre heller ikke har vurdert å endre på oppsigelsestidene.

– Det er begrunnet med at myndighetene anbefaler folk å holde seg i ro der de bor og at stengningen av universitet og høgskoler foreløpig bare er tidfestet til 26. mars, skriver Løkka.

Les Dine Pengers guider for dem som er økonomisk rammet av corona:

Guide til deg som kan bli permittertGuide til coronarammede frilansere og selvstendig næringsdrivendeGuide til ledere av småbedrifter som er rammet av corona
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Student
 3. Økonomi
 4. Coronaviruset
 5. Permittering
 6. Eiendom
 7. Bolig

Flere artikler

 1. Emmas utleier kuttet kraftig i leien hennes da hun ble permittert: – Det betyr alt

 2. Betalt innhold

  Eiendomsinvestor: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

 3. Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

 4. DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

 5. Sjokktall i NHO-undersøkelse: 79 prosent av bedriftene kan permittere