Byggebransjen ber om tiltak mot fallende etterspørsel

Byggenæringen frykter massepermitteringer blant landets 240.000 ansatte dersom ikke en relevant kriseplan for bransjen kommer på banen.

Fellesforbundet frykter et økt underskudd på boliger, som vil igjen resultere i økt prispress i etterkant.

Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
 • NTB
Publisert:

Færre nye bestillinger og oppdrag som blir lagt på is på grunn av koronautbruddet gir svært usikre framtidsutsikter i byggebransjen. Det som utgjør en av landets største næringer med 240.000 ansatte fordelt på 60.000 bedrifter frykter nå massepermitteringer dersom ikke regneringen legger konkrete tiltak på bordet, skriver Klassekampen.

– For å starte bygging av nye boliger er man avhengig av 60 prosent forhåndssalg. I usikre tider er det vanskelig å oppnå. For å opprettholde boligbyggingens sysselsetting må derfor det offentlige inn med tiltak, slik at man kan starte bygging selv med lavere forhåndssalg, sier nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet.

Krogstad viser til at hvis ingenting gjøres, vil det oppstå et økt underskudd på boliger, som vil igjen resultere i økt prispress i etterkant.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) svarer at regjeringen vil gjøre det de kan for at flest mulig skal ha en jobb å gå.

– Regjeringen har foreslått et tilskudd på to og en halv milliarder kroner til vedlikehold av kommunale bygg og anlegg, og 253,8 millioner til vedlikehold av statlige eiendommer. Dette vil bidra til aktivitet i den lokale bygg- og anleggsnæringen, skriver han i en epost.

Her kan du lese mer om

 1. Nikolai Astrup
 2. Fellesforbundet
 3. Bygg og anlegg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. NITO frykter massepermittering uten lønnstilskudd

 2. Nyboligsalget faller videre: – Dårligste maimåned noensinne

 3. Betalt innhold

  Etter 16 år fikk de endelig bygge her. Men da uteble kjøperne.

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen åpner for arbeidsreiser i hele Norden fra 1. juni

 6. Regjeringen endrer forskrift: Åpner for cruise langs kysten