Innkjøpslederne melder om sterkeste industrivekst på fem år

Innkjøpslederne i norsk industri opplever den høyeste aktiviteten på flere år, ifølge innkjøpssjefsindeksen. Målinger av produksjon og sysselsetting viser tiltagende vekst.

STIGENDE STEMNING: Innkjøpslederne i norsk industri melder om den sterkeste veksten på fem år, ifølge undersøkelse.

Foto: Norsk Hydro ASA
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Innkjøpslederne i norsk industri melder om økende vekst i aktiviteten, ifølge innkjøpssjefsindeksen (PMI) som utarbeides av Norsk forbund for innkjøp og logistikk og Danske Bank.

Indeksen, der 50 markerer skillet mellom stigende og synkende aktivitet, klatret fra 53,0 i februar til 54,7 i mars, som er den høyeste indeksverdien på fem år.

– Solid vekst

Det gir dermed et signal om at aktiviteten i industrien tok seg ytterligere opp i mars, og i et raskere tempo enn måneden før, ifølge rapporten.

Oppgangen var også bred, med oppgang i nesten alle delindeksene som settes sammen til en hovedindeks.

– Innkjøpssjefsindeksen viser generelt en solid vekst i industrien med god fremgang i samtlige delindekser, bortsett fra leverandørenes leveringstid. Vi må hele fem år tilbake i tid for å finne tilsvarende vekst for norsk PMI, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i en pressemelding.

Les også

Norsk næringsliv øyner kjempemarkedet i Kina

Det understrekes likevel at påskens plassering skaper utfordringer for justeringen av såkalte sesongeffekter i mars og april.

Ser mindre motvind fra olje

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener indeksen stemmer bra med bildet som vises i industriproduksjonen og i Regionalt nettverk.

– Det er fristende å anta at motvinden i olje er i ferd med å avta og kanskje er i ferd med å snu til litt medvind, sier han til E24.

Sjeføkonomen viser i tillegg til at fastlandsindustrien opplever sterkere global vekst og svakere kronekurs.

– Men det viktigste er at man begynner å komme på føttene igjen i oljerelatert industri, sier han.

Selv om tallene kan svinge ganske mye fra måned til måned – de er såkalt volatile, mener Jullum at trendutviklingen er «relativt klar». Etter den oljedrevne nedturen siden 2014 så man en liten bedring på vårparten i fjor, før det kom en dipp igjen på høsten og deretter har pilene pekt oppover igjen.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Foto: Jostein Nissen-Meyer E24

– Oljeselskapene var tilbakeholdne med å tilby kontrakter, så steg oljeprisen og deretter har det vært flere og flere lyspunkter, sier Jullum, som viser til flere eksempler nylig, deriblant Kværners milliardkontrakt.

Den viktigste driveren er ifølge sjeføkonomen kombinasjonen av at oljeprisen har steget samtidig som kostnadene har falt. Det siste året er prisen på nordsjøoljen opp nærmere 40 prosent til 53,6 dollar per fat.

Økt produksjon

Delindeksen for produksjon steg til 56,9 i mars fra 54,4 i februar, et signal om økt produksjonsvekst. Nivået er det høyeste siden august 2013. Hovedårsaken er at flere bedrifter melder om økt produksjon.

Samtidig steg ordreindeksen til 57 fra 54, en forbedring som var jevnt fordelt på eksportmarkedet og hjemmemarkedet. Her er nivået det høyeste siden mars 2012.

– Ordreindeksen har vært svært volatil det siste året, men den fallende tendensen vi så fram til november i fjor er nå brutt, heter det i rapporten.

– Økningen gir en god optimisme for utviklingen i industrien fremover. Etter nedgangen i olje- og gassaktivitetene er dette et godt signal for industrien generelt, sier Hoberg.

Les også

Mot lysere tider i «oljefylkene» på Vestlandet: – Medvind på begge fronter

Bedring for sysselsettingen

Også for sysselsettingen meldes det om bedring, med en oppgang i delindeksen til 52,2 fra 50,0.

Det er fjerde måned på rad med en verdi på 50 eller mer. Indeksnivået har ikke vært høyere siden august 2014. Utviklingen er i samsvar med den som vises i blant annet Norges Banks viktige temperaturmåler Regionalt nettverk, vises det til i rapporten.

– I de siste månedene har vi opplevd en svak økning i sysselsettingen. Det indikerer også en optimisme for fortsatt vekst i industrien. Vi må også nesten 3 år tilbake for å se tilsvarende vekst, sier Hoberg.

Delindeksen som måler lager av innkjøpte varer økte fra 45,6 til 49,5 og er dermed fortsatt under 50-nivået, mens indeksen for leverandørenes leveringstid falt til 53,5 fra 57,7.

Les også

Dette må du følge med på denne uken

Les også

Forbrukertilliten på sitt høyeste på 5 år

Les også

Sivs første langtidsvarsel: – Vi står foran endringer

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norge
  2. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Høyeste PMI på over fem år

  2. Veksten i industrien fortsetter

  3. Sterkeste industrimåling på ti år

  4. Norsk PMI: Fortsatt sterk økning i industriaktiviteten

  5. Norsk PMI: Veksten tok seg opp igjen i oktober