Regjeringen anslår noe høyere ledighet

Regjeringen øker anslaget for arbeidsledigheten fra 4,5 prosent i forslaget til statsbudsjett til 4,7 prosent i 2016. Neste år forventes ledigheten å falle til 4,6 prosent.

Regjeringen øker anslaget for arbeidsledigheten.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Tallene framgår av forslaget til revidert nasjonalbudsjett og knytter seg til arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå. Byrået anslo allerede i mars at ledigheten ville nå toppen i løpet av året med et årsgjennomsnitt på 4,7 prosent.

Den registrerte ledigheten ventes å være på 3,2 prosent i 2016, nøyaktig på linje med anslaget i statsbudsjettet fra i høst. Tallet ventes for øvrig å stige til 3,3 prosent i 2017.

Det er for øyeblikket uvanlig stor forskjell mellom de såkalte AKU-tallene og den registrerte ledigheten som Nav fører statistikk over. Mye av forskjellen er knyttet til ungdom og andre nykommere på arbeidsmarkedet, som ikke har krav på dagpenger og derfor ikke registrerer seg som ledige hos Nav.

I tillegg til en justering i arbeidsledigheten, velger regjeringen å nedjustere veksten i BNP. Det skriver Dagens Næringsliv som siterer nyhetsbyrået Bloomberg News. Regjeringen nedjusterer veksten i BNP for Fastlands-Norge i år fra 1,8 til 1,0 prosent.

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Politikk
  3. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Ny lekkasje: Regjeringen øker oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner

  2. Jekker opp veksten i 2018

  3. Spår kraftig fall for norsk økonomi

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil bruke 4,5 flere oljemilliarder neste år

  6. Sivs spådommer om økonomien