Brende vil ha økt innsats mot ekstrem fattigdom
Norge må ta en ledende rolle og påvirke prosessen fram mot et FN-mål som forplikter verden til å utrydde ekstrem fattigdom, mener utenriksminister Børge Brende (H).
– Det vil bli vanskelig å få det til, men det er fullt mulig å utrydde all ekstrem fattigdom i løpet av de neste 15 årene. Dette må bli vårt viktigste mål når FN i september skal fornye tusenårsmålene fram til 2030, sier Brende til Vårt Land.
Han avviser at dette er et urealistisk mål, og sier Norge vil ta en ledende rolle i arbeidet med å påvirke prosessen fram mot et vedtak.
Afrika
– Mange trodde ikke på tusenårsmålet om å halvere fattigdom innen 2015. Det ble likevel oppnådd to år før tiden. Da må det legges til at dette ikke hadde vært mulig uten Kinas sterke økonomiske vekst, som har dratt flere hundre millioner kinesere ut av fattigdom, sier Brende.
Han mener det er store muligheter for rask framgang i bekjempelse av fattigdom også utenfor Asia, ikke minst i Afrika sør for Sahara, hvor seks av ti raskest voksende økonomier i verden holder til.
Den største utfordringen blir å skape økonomisk vekst som er inkluderende og godt fordelt, som skaper jobber og som er bærekraftig, legger han til.
Bistand
På hjemmebane varsler Brende at regjeringen skal sørge for fortsatt høyt bistandsnivå. Han har merket seg at det er økende kritikk mot utviklingsbistand som virkemiddel for å bekjempe fattigdom, men avviser at bistand ikke virker.
Samtidig advarer Brende mot ukritisk bistand til regjeringer som bruker for mye penger på forsvar og sikkerhetsapparat og som ikke skaffer seg tilstrekkelig skattegrunnlag, mens utdanning og helse blir neglisjert.
– Noe av det viktigste vi kan gjøre er å bidra til å hindre konflikt. Ikke noe er så ødeleggende for fattige mennesker som voldelig konflikt. Det kan på kort tid sette land flere tiår tilbake i utvikling, slik Syria er det mest ekstreme eksempelet på nå, sier Brende.
Les også: