Ap reagerer på Solbergs CO2-regnestykke

Arbeiderpartiet reagerer på antydninger fra statsminister Erna Solberg (H) om at karbonfangst og lagring av CO2 vil kunne koste opp mot 80 milliarder kroner. 

Stortingsrepresentant Else-May Botten fra Arbeiderpartiet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
Publisert:

Dette beløpet er ifølge VG åtte ganger høyere enn det forrige anslaget regjeringen gjorde i fjor, som var mellom 7,2 og 12,6 milliarder kroner.

– Dette blir vanvittige summer. Er det slik at regjeringen nå er i ferd med å trekke seg fra løftet om å innfri minst ett prosjekt med karbonfangst og lagring? sier stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), som er medlem i energi- og miljøkomiteen.

Sammen med Espen Barth Eide (Ap) stilte hun flere spørsmål til Solberg om karbonfangst og lagring i Nordsjøen i forrige ukes spørretime.

Statsministeren informerte Stortinget om at de må være klar over at dette vil koste milliardbeløp de neste årene:

«Det er betydelige beløp de neste årene, som sannsynligvis – hvis vi skal gjennomføre tre prosjekter – fort kan være oppe i størrelsen til Nasjonal transportplan i de årlige prioriteringene i budsjettet».

Det årlige beløpet til Nasjonal transportplan er i snittet 77, 7 milliarder kroner fra 2018 til 2029, ifølge regjeringens anslag.

– Jeg håper hun tok feil, sier Botten.

Statsministerens kontor sier til avisen at det er olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) som svarer på dette. Han sier han vil rapportere på prosjektet til Stortinget senest i mai 2018.

Les også

Nærmer seg taket: Så lite kan Siv øke oljepengebruken

Les også

Regjeringen vil bruke 231,1 oljemilliarder

Les også

Støre: – Skulle ha avklart privatøkonomien før valget