Mener Norge kan tape 225 milliarder på Lofoten-kompromiss

Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass har regnet ut at Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss kan gi 225 milliarder kroner i tapte skatteinntekter. 

GULLGRUVE: I hvert fall i følge Norsk olje og gass. Bilde viser Svolvær.

Foto: Marianne Løvland NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Oppdatering: Etter at denne saken ble publisert ble E24 kontaktet av informasjonssjef Øyvind Knoph Askeland i Norsk olje og gass, som kommer med følgende presisering:

«Den beregningen vi i Norsk olje og gass har gjort, viser at brutto salgsverdi av de utvinnbare ressursene utenfor Nordland VII og Troms II er på 225,4 milliarder kroner. Dette er ikke det samme som tapte skatteinntekter, som Dagens Næringsliv skriver.»

Utregningen er basert på ressursberegninger fra Oljedirektoratet og legger til grunn at Aps fredning av Nordland 7 og Troms 2 utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja gjennomføres. Den baserer seg også på dagens oljepris og en vekslingskurs mot dollar på 8,5, ifølge Dagens Næringsliv.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sier at de «tapte» oljemilliardene og Arbeiderpartiets Lofoten-kompromiss er noe av det hun skal gå løs på når hun åpner partiets landsmøte fredag.

– De sier jo ikke bare nei til olje. De sier nei til mer arbeid og arbeidsfolk, de sier nei til Nord-Norge, og de sier nei til velferd i hele landet. Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende fra et parti som nå hamrer løs om arbeid, sysselsetting og ledighet, at de med åpne øyne går inn i dette vel vitende om at det kan utgjøre et betydelig velferdstap for nasjonen, sier Jensen.

Les også

Ap-forslag godt mottatt: Sp åpen for billigere bensin på bygda

Les også

Ap vil skrote flere blå prosjekter

Les også

Oljemotstandere organiserer seg i Rogaland

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lofoten
 2. Norsk olje og gass
 3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fire Ap-lag sa ja til olje-utredning utenfor Lofoten

 2. Betalt innhold

  Oljekompromiss kan stå for fall på Ap-landsmøtet

 3. Fire Ap-lag sa ja til olje-utredning utenfor Lofoten

 4. Betalt innhold

  Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei

 5. Betalt innhold

  Ja til delvis oljeutredning utenfor Lofoten.