Ferske tall fra regjeringen: Jekker opp veksten i 2018

Finansminister Siv Jensen jekker opp anslagene for veksten i 2017 og 2018. Det viser ferske tall som legges frem to timer før resten av statsbudsjettet.

FERSKE ANSLAG: To timer før resten av budsjettet legger regjeringen frem noen sentrale anslag. Disse viser høyere anslag på veksten i 2017 og 2018 enn tidligere ventet, og at regjeringen gir noe mindre gass i neste års budsjett. Her er finansminister Siv Jensen på vei inn til pressekonferansen i Plenumssalen i forbindelse med revidert statsbudsjett i mai.
Publisert:

Regjeringen oppjusterer anslagene for veksten i år og neste år.

Ifølge ferske anslag blir veksten i fastlandsøkonomien på 2 prosent i 2017 og 2,5 prosent i 2018.

Det viser tall som regjeringen offentliggjør torsdag morgen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.

Tilsvarende anslag i revidert budsjett i mai la opp til en vekst i fastlandsøkonomien på 1,6 prosent i år og 2,4 prosent neste år.

Regjeringen jekker også opp anslaget på veksten i 2016, og sier nå at fastlandsøkonomien vokste med 1 prosent i fjor. Det er høyere enn et tilsvarende anslag i mai, som var på 0,8 prosent.

«Konjunkturnedgangen som fulgte etter oljeprisfallet for tre år siden, er nå over», skriver Finansdepartementet i en melding.

«Oppsvinget i norsk økonomi er kommet raskere enn ventet, og anslaget for den økonomiske veksten for inneværende år er justert markert opp. Allerede neste år anslås økonomien å vokse raskere enn sin historiske trend», skriver departementet.

– I overkant optimistisk

Dermed er regjeringen noe mer optimistisk til økonomien enn Statistisk Sentralbyrå, som nylig anslo veksten i fastlandsøkonomien til 2,1 prosent.

Les mer: DNB mener regjeringen er i overkant optimistisk

Få alt som statsbudsjettet i E24s direktestudio

Nøkkeltall201620172018
Vekst i BNP Fastlands-Norge1,02,02,5
Sysselsetting0,30,71,1
Arbeidsledighet (AKU)4,74,34,0
Budsjettimpuls0,70,40,1
Uttaksprosent fra Oljefondet2,72,92,9

Venter lavere ledighet

Regjeringen spår en arbeidsledighet på 4 prosent neste år.

I et tilsvarende anslag i mai var arbeidsledigheten neste år ventet på 4,1 prosent.

Anslaget på arbeidsledigheten i 2017 er fortsatt på 4,3 prosent, uendret fra mai-anslaget.

Sysselsettingen er ventet å vokse med 0,7 prosent i år og 1,1 prosent neste år, noe som også er en solid oppjustering. I mai ventet regjeringen en vekst på 0,6 prosent i år og 0,9 prosent neste år.

«Arbeidsmarkedet er i bedring. Fremover ventes høyere vekst i sysselsettingen og lavere arbeidsledighet», skriver Finansdepartementet.

SE VIDEO: Her drar Siv Jensen til Finansdepartementet

Gir fortsatt noe gass

Regjeringen offentliggjør også torsdag morgen hvor ekspansivt statsbudsjettet for 2018 blir og hvor stor andel av Oljefondet den planlegge å bruke neste år.

Til tross for at veksten tar seg opp neste år, gir regjeringen fortsatt noe gass. Men budsjettet er nær nøytralt, målt etter den såkalte «budsjettimpulsen».

Denne impulsen stiger med 0,1 prosentpoeng, som er mindre enn stigningen i de siste par årene. Tilsvarende endring var på 0,4 prosentpoeng i år og 0,7 prosentpoeng året før.

Les mer: Siv Jensen gir litt gass i 2018

Regjeringen oppgir ikke konkret hvor mange milliarder oljekroner den vil bruke neste år, men sier at pengebruken vil være på 2,9 prosent av Oljefondets verdi, altså like under taket på tre prosent.

Eksperter har advart om at pengebruken ikke kan fortsette å vokse som i tidligere år. Regjeringen bruker i år godt over 200 milliarder kroner, noe som er mulig fordi Oljefondet har vokst mye raskere enn ventet.

Men Oljefondets verdi kan også falle, og det kan i så fall få innvirkning på oljepengebruken.

Les mer: Eksperter advarer om denne statsbudsjett-grafen

Slet med lekkasjer

De siste årene har de viktigste tallene i budsjettet vært kjent på forhånd på grunn av lekkasjer.

I år tyvstarter regjeringen og sender på forhånd ut tall på hvor stor andel av Oljefondet den vil bruke, «budsjettindikatoren» som antyder hvor ekspansivt budsjettet for 2018 blir, samt noen av de viktigste nøkkeltallene.

Hvordan påvirker statsbudsjettet min økonomi? Skatteekspertene svarer i nettmøte

Resten av budsjettet kommer klokken 10.00, før finansminister Siv Jensen holder en pressekonferanse klokken 12.30.

Les mer: 11 kilo med budsjettdokumenter: Dette sjekker økonomene først

Få nyhetene først!

Last ned Min E24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Publisert: