KrF snur: Er uenig, men vil la regjeringen styre inflasjonsmålet likevel

De uklare signalene fra Stortinget om hva det norske inflasjonsmålet skal være og hvem som skal fastsette det, sendte kronekursen på en berg- og dalbanetur onsdag.

VIL LA SIV STYRE LIKEVEL: Finanspolitisk talsmann for KrF Kjell Ingolf Ropstad. Arkivbilde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Bjørn Haugan
 • Kristian Aaser
Publisert:

Forvirringen ble komplett onsdag da nyheten først kom at opposisjonen på Stortinget hadde samlet flertall med KrF for å gå imot regjeringens kutt i inflasjonsmålet.

Den nyheten sendte umiddelbart kronen nedover, og den svekket seg både mot dollar og euro.

Selv om det ikke er snakk om et vedtak i Stortinget, men en kommentar flertallet (opposisjonen) i finanskomiteen stiller seg bak, hadde KrF klare forventninger til at finansminister Siv Jensen skulle følge opp:

– Forskriftsendringen er gjort, men vi forventer at finansministeren lytter til flertallet i Stortinget, sa finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad til VG/E24.

Nå gjør KrF imidlertid helomvending, og det har fått kronekursen til å begynne å snu igjen.

– Regjeringen ba om Stortingets mening, og da gjør vi i KrF det vi mener er riktig, men endringen er gjort og dette er regjeringens domene. Det burde tatt flere år før regjeringen valgte å sette ned inflasjonsmålet. Vi lar det bli med det, sier finanspolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad i KrF til Dagens Næringsliv og tilføyer:

– Vi mener det var feil å sette ned inflasjonsmålet. Vi frykter at resultatet blir høyere rente, sterkere krone og en svekkelse av sysselsettingen.

Ropstad gjentar budskapet til VG/E24:

– Det viktige for KrF i denne saken er at regjeringen har myndighet til å fastsette inflasjonsmålet, noe de har gjort i forskriften som er vedtatt, sier Ropstad onsdag ettermiddag.

Partiet vil altså ikke overkjøre Finansdepartementet og Siv Jensen likevel, men sier altså at de er uenige.

Les også

Inflasjons-opprøret mot Jensen: – Forstår ikke helt begrunnelsen

– Meget oppsiktsvekkende

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO og tidligere sjeføkonom i DNB Markets, beskrev den opprinnelige nyheten som «meget oppsiktsvekkende» i en melding på Twitter:

– Kan ikke endre rammevilkårene for kronekursen «hver måned», skriver Dørum.

Flere andre kjente økonomer og eksperter har sendt ut lignende uttalelser onsdag.

Det er Finansdepartementet som har fullmakt til å fastsette inflasjonsmålet i forskrift. Stortinget har ikke fattet et vedtak om dette, men opposisjonen i flertall har altså blitt enige i en kommentar i finanskomiteen om at regjeringen bør snu.

Leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), er helt enig med NHOs sjeføkonom at nyheten er oppsiktsvekkende.

– Det er spesielt at et flertall går mot dette i Stortinget. Finansdepartementet og Norges Bank har pekt på at vi skal fase inn mindre oljepenger i årene fremover og at vi derfor bør ha et likere inflasjonsmål som landene rundt oss. På samme måte som i 2001 da vi satte et høyere inflasjonsmål fordi oljepenger skulle fases inn i større tempo, sier Asheim til E24 før KrF kom med de nye uttalelsene om at de vil la Finansdepartementet sette inflasjonsmålet likevel.

Asheim peker på de tunge fagmiljøene støtter reduksjonen i inflasjonsmålet:

– Jeg vil tro at Finansdepartementet kan komme med mer informasjon hvis opposisjonen føler de trenger det, sier Asheim.

– Er det uheldig at Stortinget ikke er enighet om inflasjonsmålet, ettersom vi i Norge pleier å ha konsensus om de store linjene i den økonomiske politikken?

– Ja, det mener jeg. Det er også nytt at Arbeiderpartiet er med på noe slikt. Ser man på de lange linjene err det viktig at vi står sammen, slik man også gjorde under Stoltenberg i 2001. Så dette er nye toner, sier Asheim.

Norges Bank har foreløpig ikke ville gi noen kommentar til nyheten, men viser til deres tidligere uttalelser, inkludert et offentlig svarbrev til Finansdepartementet 21. februar. Der støtter de innføringen blant annet fordi «det er vanskelig å finne tungtveiende argumenter for at Norge nå bør ha et annet mål for inflasjonen enn landene rundt oss».

I en pressemelding 15. mars skrev Norges Bank også at den nye forskriften (inflasjonsmålet) ikke vil føre til «vesentlige endringer i utøvelsen av pengepolitikken», og at inflasjonsstyringen er fleksibel.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Norges Bank
 3. Siv Jensen

Flere artikler

 1. KrF-smell for Jensen - går imot endring av inflasjonsmålet

 2. Inflasjonsopprøret på Stortinget sendte kronen i en berg-og-dal-bane

 3. Betalt innhold

  Skal løse Color Line-striden i revidert nasjonalbudsjett

 4. Budsjettforhandlingene går på overtid

 5. Vil kutte avgiftsfri netthandel