Norges Bank holder renten uendret på 0,5 prosent

Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent etter rentemøtet, men varsler at renten trolig går opp etter sommeren.

  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Beslutningen, som blir kunngjort av Norges Bank torsdag, er som forventet. På forhånd hadde ikke analytikerkorpset ventet noen endringer i renten denne gangen.

Styringsrenten har ligget på dagens rekordlave nivå siden våren 2016, men siden den gang har norsk økonomi kommet seg på føttene igjen etter oljenedturen.

Den største spenningen før dagens møte var knyttet til tidspunktet sentralbanken tror det kan være passende å heve renten.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp etter sommeren i år, sier Øystein Olsen i en pressemelding.

Der vises det til at utsiktene for økonomien tilsier at det snart vil være riktig å heve renten.

Kronen styrker seg drøye 0,6 prosent mot både euro og dollar etter beslutningen. En euro koster nå 9,50 kroner. Dermed er kroner på sitt sterkeste mot euroen siden november i fjor.

Norsk økonomi i oppgang

Norges Bank har ved de siste møtene signalisert at en renteøkning rykker nærmere.

Ved sommertider i fjor ventet sentralbanken at første heving ville komme i fjerde kvartal 2019, hvoretter tidspunktet er flyttet stadig nærmere.

Les også

Renterådet maner til snarlig rentehopp: – Skal ikke ha rekordlav rente

Ved forrige korsvei, i desember 2017, var meldingen fra Norges Bank at renten kan økes i desember i år, men det nå indikeres etter sommeren.

– Usikkerhet om virkningene av en høyere rente taler for å gå varsomt frem. Samlet sett taler endringene i utsiktene og risikobildet for en noe tidligere renteoppgang enn i forrige rapport, skriver sentralbanken.

Sentralbanken viser til at oppgangen i økonomien fortsetter både i Norge og internasjonalt.

Norsk økonomi er tilbake i vekst, og i den siste utgaven av sentralbankens regionale nettverk varslet bedriftene at produksjonsveksten er på vei oppover.

– Det er utsikter til at veksten i norsk økonomi blir høyere i år enn i fjor, og anslagene er oppjustert fra forrige rapport, skriver Norges Bank.

Samtidig har arbeidsledigheten falt, det er ventet oppgang i oljeinvesteringene for første gang på fire år, og prisfallet i boligmarkedet har vist tegn til å flate ut.

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

Norges Bank skriver at«veksten ser ut til å bli noe sterkere enn tidligere ventet, og kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi nærmer seg et normalt nivå».

– Den underliggende prisveksten er lav, men høyere kapasitetsutnytting vil trolig bidra til at veksten i priser og lønninger etter hvert øker, skriver sentralbanken.

Inflasjonen er lavere enn Norges Bank har ventet, og fortsatt under inflasjonsmålet selv etter at det nylig ble senket fra 2,5 til to prosent.

Bedring internasjonalt

Internasjonalt går det bedre for store økonomier, ikke minst den europeiske som har slitt etter kriseårene.

USA har siden slutten av 2015 vært i gang med å heve rentene, mens det er ventet at den europeiske sentralbanken etter hvert skal fase ut krisetiltakene der den har gjort massive verdipapirkjøp.

– Den økonomiske oppgangen hos Norges handelspartnere fortsetter, og rentene ute er på vei opp. Arbeidsmarkedene er i bedring, og investeringene har tatt seg opp, skriver Norges Bank.

Les også

– Skal ikke ha rekordlav rente

Les også

– Et rentesjokk kan utløse et kraftig fall

Les også

Valutastrateg: Dette blir rentemøtets x-faktor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent

  2. Norges Bank varsler renteøkning i juni

  3. Holder renten uendret

  4. Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år

  5. Rører ikke den rekordlave renten