Arbeidsministeren om ledigheten: – Det er ikke helsvart

Arbeidsministeren sier at han og regjeringen følger utviklingen i arbeidsledigheten tett, men han vil ikke love noen konkrete tiltak nå.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Har du en smertegrense for hvor høy arbeidsledigheten kan bli før dere går mye hardere til verks fra regjeringens side?

– Det vil umulig å komme med et tall. Det er et mål for meg og regjeringen å ha en så høy sysselsetting som mulig. Det er jo faktisk skapt 11.000 jobber ifølge statistikken vi fikk i dag, sier arbeidsminister Robert Eriksson til E24.

Han fikk onsdag servert tallene som viste at arbeidsledigheten har vokst overraskende fort. I juni steg ledigheten med 8.000, sammenlignet med forrige tremånedersperiode, ifølge SSBs arbeidskraftsundersøkelse.

Arbeidsledigheten steg dermed til 4,5 prosent. Det er høyere enn både Norges Bank og økonomene hadde ventet. På fredag kommer NAV med sin statistikk over hvor mange som har registrert seg som arbeidsledige hos dem.

Arbeidsministeren stilte onsdag opp for å snakke med pressen om situasjonen i norsk økonomi og arbeidsmarkedet. Han og resten av regjeringen har nå startet den andre budsjettkonferansen, der man skal ferdigstille arbeidet med statsbudsjettet for 2016, som legges frem 7. oktober.

– Situasjonen er ikke helsvart, sa Robert Eriksson til den oppmøtte pressen, men sa også at situasjonen selvfølgelig er «alvorlig» for de det gjelder.

Arbeidsministeren viste til at selv om det er bekymringsfullt at ledigheten stiger, og at mange nå opplever usikkerhet i livene sine, så ble det også skapt 11.000 nye jobber.

– Norsk økonomi er i en omstilling (...) Det er viktig å ha en politikk som skaper aktivitet og omstilling. Det er regjeringen i full gang med, sa Eriksson videre.

Statsminister Erna Solberg har også gjort det klart at arbeid står høyt på agendaen under budsjettkonferansen:

– Når vi samles for å lage budsjettet for 2016, har vi klart for oss hva hovedsatsingene er. Det er arbeid, aktivitet og omstilling, sa Solberg onsdag, ifølge NTB.

Les også

LO-Gerd hardt ut etter ledighetsøkningen

Tiltak kan komme i statsbudsjettet

– Hvor mye har arbeidet med statsbudsjettet endret seg, sammenlignet med den situasjonen dere så da revidert budsjett ble lansert i våres?

– Vi diskuterer jo fortløpende situasjonen i norsk økonomi, og vi tilpasser statsbudsjettet til situasjonen i norsk økonomi.

Arbeidsministeren viste også til at regjeringen har vedtatt å øke antallet tiltaksplasser med 1.500 stykk, og at man har lansert en egen pakke for arbeidsledig ungdom med ytterligere 1.000 tiltaksplasser rettet mot dem.

– Er det aktuelt å bruke kraftigere lut mot arbeidsledigheten i statsbudsjettet enn det dere har kommet med til nå?

–Det er viktig å komme med kortsiktige og målrettede tiltak. Vi har kommet med en tiltakspakke for ungdom med nye tiltaksplasser, lærlingtilskuddet er økt fire ganger på to år, og ikke minst har vi kommet med et nytt utdanningstiltak, slik at alle de ungdommene som står uten jobb kan få seg fagbrev og fagkompetanse. På den måten kommer de lettere inn i arbeidslivet.

– Hva er det viktigste du vil kjempe for å få til i forhandlingene om statsbudsjettet som skjer nå?

– Vi må jobbe bredt. Jeg vil jobbe hardt for alle de tiltakene som sørger for arbeid, aktivitet og omstilling.

– Betyr det både mer penger og regelendringer?

– Det får vi komme tilbake til.

Eriksson påpeker at det er store forskjeller mellom de forskjellige fylkene, og at det er regioner i Norge som trenger og mangler arbeidskraft.

– Vi diskuterer fortløpende hvilke tiltak som er nødvendige for å bremse utviklingen i ledigheten. Det er også viktig at man fører en politikk som fører til aktivitet og omstilling. Norsk økonomi er og vil være i omstilling. Skal vi skape trygge og fremtidsrettede arbeidsplasser er omstilling veldig viktig, og derfor er det også viktig for regjeringen. Dette er vi godt i gang med.

Les også

Kinas sentralbank sprøyter 180 milliarder inn i økonomien

Les også

Ledigheten kraftig opp

Les også

Handelsbanken-nestor: - Markedet er fremdeles i opprør

Publisert:

Flere artikler

  1. – Deler bekymringen med dem som går rundt med klump i magen

  2. Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

  3. Regjeringen setter inn nye tiltak mot unge i Nav-kø

  4. Oljebremsen etterlater seg flere langtidsledige

  5. Arbeidsministeren om ledigheten: – Flytt om du ikke finner jobb