Spania vil ikke gi Catalonia valg
Catalonia insisterer på å holde en folkeavstemning om selvstendighet. Det har den spanske regjeringen ingen planer om å tillate.
– Vi har sett, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det, en plan om å holde noe som ligner på en kvasi-avstemning, en avstemning som ikke innfrir normene i et demokrati, sier statsminister Mariano Rajoy.
Han vil ikke gjøre som regjeringen i London. Den lot Skottland holde en avstemning om selvstendighet og lovet å respektere utfallet. Madrid tar ikke samme sjansen.
I et siste forsøk på å stanse en planlagt avstemning 9. november, populært kalt 9N, går regjeringen igjen til grunnlovsdomstolen for å få den erklært ugyldig. Og ber samtidig om at avstemningen må utsettes mens domstolen behandler saken.
Symbolsk
Katalanske ledere har prøvd å omgå domstolen ved å gjøre den allerede rådgivende folkeavstemningen til en mer symbolsk, uoffisiell «borgerkonsultasjon» som arrangeres av frivillige.
Ingen internasjonale valgobservatører blir invitert. Det blir ingen offisielle manntallslister, men alle innbyggere over 16 år får lov til å stemme.
Professor Marcel Mateu ved Universidad Autónoma i Barcelona har kalt det en balansegang i juridiske detaljer der begge parter nå leter etter smutthull.
– Det er grunnlag for å utfordre avstemningen, og det er grunnlag for ikke å gjøre det, sier han til den katalanske nyhetstjenesten VilaWeb.
Stemning
Det har uansett vist seg vanskelig å holde tilbake bølgen av katalansk separatisme.
Titusenvis har deltatt i demonstrasjoner for selvstendighet i regionens hovedstad Barcelona, og selv et nei-resultat i Skottland ga dem ny giv.
– Om Skottland kan stemme, hvorfor ikke Catalonia? har regionspresident Artur Mas spurt.
Et stort flertall av katalanerne ønsker en avstemning om fremtiden. Men målingene har også fordelt tilhengere og motstandere av selvstendighet omtrent på midten.
Catalonias 7,5 millioner innbyggere har allerede sitt eget språk og har lange historiske og kulturelle røtter og tradisjoner. Som i andre av Spanias regioner har de allerede stor grad av selvstyre, men siden eurokrisen rammet for fullt, har ønsket om løsrivelse vokst seg sterkere.
Industri
Som egen stat ville Catalonia blitt det 99. største landet i verden foran Papua Ny-Guinea. Det ville hatt et brutto nasjonalprodukt på over 200 milliarder euro, større enn Portugals.
Catalonia er viktig for spansk industri, kalles landets «fabrikk» og tar med seg nesten 20 prosent av spansk brutto nasjonalprodukt om regionen bryter ut. Men en løsrivelse vil også skape konflikt om hvordan en spansk statsgjeld på nesten 1.000 milliarder euro skal fordeles.
Konflikt vil også en katalansk søknad til EU skape. Der sitter Spania på vetorett.
Men først må spanjolene og katalanerne bli enige om regionen i nordøst i det hele tatt får gå til urnene 9. november.
LES OGSÅ: