Cameron venter harde EU-tak

– Hardt arbeid venter, sier Storbritannias statsminister David Cameron om forhandlingene med EU.

KREVENDE: Storbritannias statsminister David Cameron legger ikke skjul på at EU-forhandlingene krever sitt.
Publisert: Publisert:

– Dette er vanskelig, det er veldig vanskelig. Men jeg tror det finnes en vei fram, sier Cameron.

Da første dag av EU-toppmøtet var over like før midnatt torsdag, hadde de europeiske stats- og regjeringssjefene brukt nesten fire timer på å diskutere britenes krav til nye vilkår for medlemskapet deres.

«Konstruktivt», lød oppsummeringen fra lederne etterpå.

– Ingen ting er lett her. Men jeg er mer optimistisk nå enn før møtet, konkluderte EU-president Donald Tusk overfor pressen.

Les også

London vil ha reformert EU

Håp

Britene håper å bli enige med resten av EU-landene om en avtale på neste toppmøte i februar. Men det gjenstår harde tak, og Cameron legger ikke skjul på at det blir en omfattende jobb.

Britene ber om unntak fra EU-målet om en «stadig tettere union». De vil ha garantier for innflytelsen til landene utenfor eurosonen. De vil ha makt tilbake til nasjonalforsamlingen.

Men mest kontroversielt vil Cameron innføre en opptjeningstid på fire år for at EU-innvandrere skal få tilgang til visse velferdsgoder. Det bekymrer i et EU tuftet på fri bevegelse av arbeidskraft.

– Det er politisk vilje, og det er fremdrift. Jeg er trygg på at vi kan finne løsninger, sier imidlertid Cameron.

Les også

David Cameron besøker Island før EU-forhandlinger

Advarsler

EU-landene konkluderer toppmøtet med en tekst om at de vil «jobbe tett sammen for å finne gjensidig fordelaktige løsninger». Men selv om Tusk sier de er villige til å se etter kompromisser, er advarslene til London klare.

– De vanskeligste spørsmålene er om eurosonen og velferdsgoder til EU-arbeidere. Det kan skje tilpasninger og tilrettelegging, men europeiske regler og prinsipper må respekteres, understreker Frankrikes president François Hollande.

– Vi er rede til kompromiss, men det må bygge på at vi beskytter kjerneprinsippene i Europa, fremholder Tysklands statsminister Angela Merkel.

Folkeavstemning

Britene skal holde folkeavstemning om resultatet av forhandlingene med de andre EU-landene innen utgangen av 2017. Om en avtale kommer på plass i februar, kan avstemningen kanskje skje allerede til sommeren.

– Jeg vil at Storbritannia skal få en bedre avtale, det er det dette handler om. Og jeg mener vi har tatt et skritt i den retningen i kveld, sa Cameron torsdag.

– Vi prøver noe som aldri er prøvd før av noe land. Vi reforhandler posisjonen vår innenfor unionen fordi vi selv ønsker det, mener han.

Les også

– Sanksjonene mot Russland forlenges med et halvår

Les også

Osborne legger fram britiske kuttforslag

Les også

London vil ha reformert EU

Publisert: