Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan viser til Adolf Hitlers Tyskland under krigen som eksempel på et effektivt styresystem der den statlige strukturen ivaretas.

PRESIDENT: – Det finnes mange eksempler i verden. Det er bare å se på Hitler, men det finnes også senere eksempler i en rekke andre land, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om effektivt styresystem.

Yasin Bulbul Ap
  • NTB
Publisert: Publisert:

Erdogan ønsker utvidet makt i Tyrkia slik at presidentrollen ikke lenger bare er seremoniell som i dag, men i stedet mer som i USA, Frankrike og Russland der presidenten har utøvende makt.

Men Erdogan trekker linjene videre tilbake i historien, til Nazi-Tyskland.

– Det finnes mange eksempler i verden. Det er bare å se på Hitler, men det finnes også senere eksempler i en rekke andre land, sier Erdogan ifølge nyhetsbyrået Dogan.

Kommentaren var svar på et spørsmål han ble stilt etter å ha returnert til Tyrkia etter et besøk i Saudi-Arabia torsdag. Han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas.

Les også

Eksperter: Derfor vokser de høyreekstreme i forbindelse med økonomiske kriser

Opposisjonen i Tyrkia er enig med Erdogan i at det er behov for å endre grunnloven, som sist ble revidert etter kuppet i 1980 og som fortsatt bærer merke av landets militære fortid. Men opposisjonen støtter ikke Erdogans ønske om utvidet presidentmakt. De frykter at for mye makt skal bli samlet på presidentens hender.

Les også

Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

Les også

Putin minner Obama om felles ansvar

Les også

Frykter økonomisk uro skal skape «ny» Hitler

Publisert:

Flere artikler

  1. Erdogan: – Hitlers styresystem var effektivt

  2. Tyrkia står overfor historisk veivalg

  3. Tyrkiske opposisjonspartier krever omtelling

  4. Erdogan-tilhengere hadde håpet på større seier

  5. Erdogan avviser observatørfunn etter folkeavstemning