Lokker vestlendinger til Qatar
Hydro og Eivind Reiten jakter på norske ansatte for å bygge verdens største aluminiumsfabrikk i Qatar.
Hydro Aluminium
OSE
NHY
jakter blant egne ansatte etter folk som vil være med å bygge opp det som skal bli verdens største aluminiumsverk i Qatar.
Jakten går over all forventning.
Vestlendinger fra Årdal og Høyanger står øverst på ønskelisten.
Les mer om elleville Qatar her:
Etter lokkemøter i Årdal og Høyanger i Sognefjorden har responsen vært overraskende sterk, sier selskapet.
- Vi var veldig usikre, men det har gått over all forventning, sier pressetalsmann Thomas Knutzen i Hydro aluminiumsdivisjon til E24.
- Det har vært veldig positivt, og både i Høyanger og i Årdal hvor vi har hatt møter har det gått strålende, fortsetter han.
I Årdal møtte rundt 200 ansatte og familiemedlemmer opp for å høre på hva Hydro kan by på i Qatar.
Trenger 100 spesialister
Hydro trenger mellom 80 og 100 ledere og spesialister, og rundt 80 personer til oppstart og igangkjøring av prosjektet.
- Grunnen til at vi skiller det sånn er at lederne og spesialistene vil være utlånt til det nye selskapet i tre til fem år. De neste 80 blir i Hydro og får en slags pendlerstatus, sier Knutzen.
Det var i 2004 at Hydro og det statlige selskapet Qatar Petroleum først begynte å forberede byggingen av et av verdens største aluminiumverk i Qatar.
I mars 2006 ble det signert en joint venture-avtale mellom partene, og planen er at partene skal eie halvparten hver av selskapet Qatalum som skal bygge og drive aluminiumsverket. Byggingen av anlegget skal etter planen starte i løpet av høsten, mens produksjonen er ventet å starte i 2009, da med en årlig kapasitet på 585.000 tonn primæraluminium.
Prislappen er ventet å komme på 28 milliarder kroner, hvor Hydro vil stå for halvparten.
Null skatt og masse sol
Ifølge bt.no tilbyr Hydro svært gunstige ordninger for de ansatte som vil jobbe en periode i Qatar.
Null skatt og moms, gratis helsetjenester og barnehager, hjelp til å skaffe jobb eller studieplass til ektefelle eller samboer, gunstige bilordringer og ikke minst er de garantert jobb når de kommer hjem.
- Det er nok en blanding av faglig kompetanse og eventyrlyst som lokker. Vi har jo flere virksomheter i utlandet, og folk som har vært ute en periode kommer hjem med veldig mye positive erfaringer, sier Knutzen.
Lokker også slovakere og australiere
Men det er ikke bare norske solhungrige vestlendinger som får sjansen til å sole seg noen år i Qatar, Hydro vil også ha lokkemøter i flere aluminiumsfabrikker i utlandet.
Neste uke er det vinterferie på Vestlandet, så da holdes møte i Australia. Deretter er Sunndal og Karmøy for tur, før det blir møte i Australia og tilslutt i Tyskland en gang mot slutten av mars.
- Vi får håper det kommer like mange der som det det gjorde i Årdal, sier Knutzen. Han er ikke bekymret for at det skal bli for lite arbeidskraft igjen til å holde hjulene i gang hjemme.
- Nei dette skaper en god sirkel. Om hundre drar vil hundre nye få muligheten, sier han.
Når Statoil
OSE
STL
og Hydro fusjonerer vil Hydro kun bestå av aluminiumsvirksomheten.