Gir 8 millioner til bygging av libertarianer-øy

Legendarisk IT-investor fortsetter å donere penger til organisasjon som jobber for å lage libertarianske øysamfunn i internasjonale farvann.

LIBERTARIANER-ØY: Et av forslagene til hvordan plattformsamfunnet til havs kan bli seende ut om Peter Thiel og Seasteading Institute får det som de vil.

András Gyorfi
  • Øistein Svelle
Publisert:

Ifølge en fersk artikkel i Details Magazine skal Peter Thiel ha donert 1,25 millioner dollar, rundt åtte millioner kroner, til organisasjonen Seasteading Institue.

Seasteading planlegger å etablere plattformliknende øyer langt til havs, som skal være uten tilknytning til noen eksisterende land.

Øysamfunnene skal være steder der en kan eksperimentere med nye samfunnsformer, blant annet libertarianske samfunn uten skatter, velferdstjenester, reguleringer om arbeidslivet og mindre våpenkontroll.

Patri Friedman, sjefen i Seasteading Institute, sier at de planlegger å ha en øy med kontorer klare å legge ut til havs fra San Fransisco i 2012,og at det innen 2019 skal være mulig å flytte til organisasjonens øysamfunn for godt.

Ambisjonen er at det innen år 2050 skal bo 10 millioner mennesker på slike uavhengige «bystater» til havs.

- Mange tror det er umulig å få dette til å fungere. Men det er veldig bra, for da trenger vi ikke å bekymre oss for at de vil ta oss alvorlig. De vil ikke virkelig prøve å stanse oss før det er for sent, sa Thiel på en konferanse for Seasteading Institue i 2009.

Da hadde han nylig donert en halv million dollar til organisasjonen.

IT-milliardær

RIK PÅ IT: Peter Thiel solgte Paypal til Ebay i 2002, og tjente rundt 60 millioner dollar. Her er han ved siden av selskapslogoen i 2000.

Paul Sakuma

Thiele har tjent pengene sine på å bygge opp betalingstjenesten Paypal, som ble solgt til Ebay i 2002, og en gullkantet investering i Facebook.

Selv om han bare gikk inn med en halv millioner dollar i nettsamfunnet i 2004 var han blant de aller første investorene, og eierandelen han fikk da utgjør nå størsteparten av milliardformuen.

I 2010 ble Thiele rangert som verden 365. rikeste person på Forbes 400-listen med en anslått formue på 1,5 milliarder dollar.

I tillegg til gullkantede IT-investeringer har Thiel flere ganger truffet blink med analyser av verdens makroøkonomi.

Thiel er for tiden sjef i hedgefondet Clarium Capital, der han forvalter 700 millioner dollar.

Publisert:

Flere artikler

  1. Facebook-styremedlem og mangemilliardær: Har betalt millioner for å senke selskapet som avslørte ham som homofil

  2. - Jeg er sjokkert overFacebook-salget

  3. Facebook-styremedlem og mangemilliardær gir 10,3 millioner til Trump

  4. Snart kan du kjøpe Bitcoin via Paypal

  5. Peter Thiels hemmelighetsfulle selskap tjente 12 millioner i Norge