ESB kutter rentene igjen

- Nå er vi vi veis ende, altså null, sier sjeføkonom etter at ESB kuttet rentene igjen.

OVERRASKET: ESB-sjef Mario Draghi overrasket markedene med nye rentekutt torsdag.

Thomas- Ikke Salg ! Grabka
  • Johann D. Sundberg
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) kutter de allerede superlave styringsrentene igjen.

Det fremkommer i en pressemelding fra ESB torsdag.

Refinansieringsrenten, som er den viktigste styringsrenten, kuttes fra 0,15 prosent til 0,05 prosent. Med andre ord må bankene kun betale 0,05 prosent rente når de låner fra ESB.

Rentene på bankenes innskudd i ESB kuttet fra minus 0,10 prosent til minus 0,20 prosenet.

Hensikten med rentekuttene er å stimulere bankene til å låne ut penger til næringslivet i eurosonen for å skape ny økonomisk vekst.

Euroen falt kraftig mot dollar i sekundene etter at rentekuttet til Den europeiske sentralbanken ble annonsert torsdag.

Skjermdump: InFront

I tillegg vil et rentekutt være egnet til å svekke eurokursen noe som styrker eurosonens konkurransesituasjon og kan bidra til å heve den faretruende lave inflasjonen.

Euroen faller

- Dette er noe overraskende, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til E24 etter at meldingen fra Frankfurt var kommet.

Eurokursen svekket seg da også da rentekuttet kom.

- Nå er vi vi veis ende, altså null, sier han om rentenivået nå og viser til at det altså ikke er noe mer å gå på når det gjelder rentekutt for å hjelpe til med å få den europeiske økonomien på fote igjen.

Steinar Juel peker på at sentralbanksjef Mario Draghi nå følger opp budskapet han hadde i talen sin på Jackson Hole-møtet i USA i forrige uke.

- Der signaliserte han at inflasjonsforventningene hadde falt mye i august og han sa at sentralbankstyret måtte ta det innover seg.

- Hvorfor gjør han dette nå?

- Vekstbildet er svakere, noe som øker faren for at inflasjonen vil være lav i lengre tid. I tillegg har vi dette med de fallende inflasjonsforventningene.

- Europas tur

Juel mener at det nå er Europas tur til å svekke valutaen, etter at USA har gjort det tidligere gjennom sine stimulitiltak. En lavere eurokurs kan bidra til å øke eksporten fra eurosonen fordi varene blir billigere og det kan også få opp prisveksten i Europa.

- Hovedeffekten kommer nok på valuta og inflasjonen, ellers er dette et sløvt virkemiddel (for å få opp veksten, journ. anm.), sier Juel.

- Så for å få opp veksten må man bruke andre tiltak?

- Ja, sier sjeføkonomen.

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets bekrefter at Mario Draghis rentekutt kom uventet. Han mener ESB nå handler på bakgrunn av frykt for lavere inflasjonsforventinger.

- Liten direkteeffekt

Ifølge Østnor vil den direkte effekten rentekuttet får for folk flest bli liten, i og med at det snakk om kutt på kun 10 basispunkter.

- Det man håper, er at dette skal gjøre de nye, lange likviditetslånene enda mer attraktive for bankene, og det igjen er ment å bedre kredittflyten og oppmuntre bankene til å gi mer lån, sier han.

Dette kan igjen gi større utslag.

- Dersom dette bidrar til at bankene låner ut mer til realøkonomien, kan effekten for økonomien som helhet og spesielt bedriftene være større.

I pressemeldingen fra ESB blir ikke beslutningen begrunnet nærmere. Sentralbanksjef Mario Draghi vil holde en pressekonferanse 14.30 hvor han gir kommentarer til beslutningen og svarer på spørsmål.

Den svært lave økonomiske veksten i eurosonen og den lave inflasjonen har ført til et stadige større press mot ESB.

Mange, spesielt franske og italienske politikere, har etterlyst nye tiltak fra ESBs side for å få opp veksten.

Les også:

Tar Draghi frem den store kanonen?Eurosonen faller mot deflasjonAdvarer mot «fryktelig krise» om ikke svak Hollande får budsjettflertall

Publisert:

Flere artikler

  1. Euroen stuper etter rentekutt

  2. Her er ordene Draghi kan bruke for å bevege euroen

  3. Splittet ESB varsler kjøpsprogram

  4. Annonsørinnhold

  5. ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

  6. Ingen renteendring i euro